Bushův močál

Rok po oficiálním ukončení války v Iráku se stále neodbytněji připomíná noční můra Bushovy vlády – srovnání s Vietnamem. S močálem, do něhož okupační armáda zabředá stále hlouběji, ať udělá cokoliv. A z něhož se bude čím dál tím obtížněji dostávat s výsledkem, který bude moci obhajovat alespoň jako částečný úspěch.


V Iráku zuří tvrdší boje než v době oficiálních válečných operací. A shrnutí argumentů hovořících pro americkou vojenskou akci a proti ní vypadá stále více jednoznačně. Proti: Důvody pro válku byly mnohokrát zpochybněny, Iráčané nejenom nevítají spojence jako osvoboditele, ale stále tvrději s nimi bojují jako s okupanty, dopad na světový terorismus je minimálně problematický, spíše kontraproduktivní, necitlivost americké správy k vnitřnímu rozložení sil v Iráku, k jeho kultuře a náboženství je zřejmá, srovnání se Saddámovým potlačování šíitů se nabízí, nedomyšlenost celé akce bije do očí, je otázka, zda prodlužovaná vojenská přítomnost okupačních sil může přinést řešení… Pro: Sami Iráčané většinou ještě stále vnímají pád Saddámova režimu jako dobrou věc. Odejít nyní téměř nelze. Znamenalo by to zanechat po sobě zcela rozvrácenou zemi, potenciální ohnisko napětí, bojů, financování terorismu. I v případě, že by spojenci při větší aktivitě evropských zemí nalezli koncepční řešení, je velmi obtížné si představit, že naleznou také partnery na irácké straně, s nimiž o něm budou moci jednat. Močál. V němž se tak nějak považuje za normální, že střela vyslaná z vrtulníku zabije v mešitě několik desítek lidí. Povstalců? Lidí chystajících se k modlitbě? Je to podstatné? „Chtěli jsme ty lidi zabít,“ konstatoval americký důstojník.
Opakovaně mě fascinuje, jak o konfliktu referují média. MF Dnes naposledy už v titulku zorientovala čtenáře tak, že Američané nadále podporují válku v Iráku. V samotném textu byly přitom stejné údaje, jež například server Novinky zastřešil titulkem Bush ztrácí podporu Američanů. Jaké údaje? Na první pohled má MFD pravdu: s útokem na Irák stále ještě souhlasí 57% Američanů. Ale většina z nich si už naopak myslí, že Bush nezvládá současnou fázi války a že nemá žádnou koncepci. A navíc a především – je tu nějaká tendence. Ještě před dvěma měsíci podporovalo útok na Irák 65% Američanů a před rokem více než 70%. Těžko tedy souhlasit s tvrzením MFD, že ani poslední krvavé boje neovlivnily postoj Američanů k válce…
Močál, kam se podíváš.