Cesta k operaci přes Austrálii

Moji vrstevníci často řeší zdravotní problémy svých rodičů. Nahlédnout do systému regionálního zdravotnictví, které málokdy nabídne svým pacientům to, co zdravotnictví ve větších městech jako je Brno a Praha, bývá často tristní. Nedávno jsem psala o problému informovanosti ve zdravotnictví. Jakési mladé ženě hrozilo, že jí lékaři vezmou dělohu a ona již nikdy nebude moci mít děti. Žena se však náhodou dozvěděla, že v nemocnici v Kladně provádějí operace, které mohou její dělohu a tím i schopnost mít děti, zachovat. O možnosti se dozvěděla doslova za pět minut dvanáct.

Moji vrstevníci často řeší zdravotní problémy svých rodičů. Nahlédnout do systému regionálního zdravotnictví, které málokdy nabídne svým pacientům to, co zdravotnictví ve větších městech jako je Brno a Praha, bývá často tristní.
Nedávno jsem psala o problému informovanosti ve zdravotnictví. Jakési mladé ženě hrozilo, že jí lékaři vezmou dělohu a ona již nikdy nebude moci mít děti. Žena se však náhodou dozvěděla, že v nemocnici v Kladně provádějí operace, které mohou její dělohu a tím i schopnost mít děti, zachovat. O možnosti se dozvěděla doslova za pět minut dvanáct.
Před týdnem odlétali naši kamarádi do Austrálie. On, Čechoaustralan, syn emigrantů, ona rodilá Ostravačka. Na letišti v Praze-Ruzyni nám vyprávěli příběh. Tatínek kamarádky kdysi ztratil sluch. Při pobytu v Austrálii, kde dívka s přítelem žije, však mladí lidé zjistili, že existují operační zákroky, které implantováním jakéhosi čipu za ucho dokáží vrátit i zcela neslyšícím sluch tak, že pacienti jsou schopni i telefonovat. Z druhého konce světa znělo ono odhalení jako zázrak, o kterém si otec v Ostravě může nechat pouze zdát. Dívka ale nelenila a vyrazila v Česku do zdravotní pojišťovny, kde je její otec pojištěn, zeptat se, v jakém případě by mohla být ze zdravotního pojištění uhrazena operace jejího otce v zahraničí. Dostalo se jí odpovědi, že vzhledem k tomu, že onen zákrok provádí jedno pracoviště v České republice, není třeba vysílat otce na zákrok do zahraničí. Udivená dívka vše doma převyprávěla stejně překvapenému otci. Tímto krkolomným způsobem se dostal pacient až k lékaři-kapacitě, který potvrdil, že tímto způsobem lze ztracený sluch opravdu získat zpět. V současné době je otec kamarádky zapsán v jakémsi pořadníku na prověření komisí revizního lékaře pojišťovny. Protože jsou však v pořadí před ním i další pacienti, zúčastní se otec nikoliv jarního, nýbrž až letního kola schvalování operací. „Když už tolik let neslyší, půl rok rád počká,“ konstatovala s uspokojením kamarádka. A její otec v Ostravě nyní děkuje osudu, který svedl jeho dceru dohromady s Čechokanaďanem, jenž ji odvezl do Austrálie, kde se dozvěděla o možnosti operace otce na druhém konci světa. Krkolomná cesta. V Ostravě však takovou možnost jejímu otci žádný lékař nenabídl, natož aby se o ní jen zmínil.
OTÁZKA: Mají lidé v odlehlejších regionech šanci na stejné nabídky zdravotních zákroků jako pacienti místně příslušející ke specializovaným pracovištím?