Jedno ňadro nad Dvojčata

V posledním týdnu média informovala o tom, že Spojené státy prožívají šok. Janet Jacksonová odhalila jedno ňadro během pořadu MTV v přestávce jednoho z nejsledovanějších sportovních přenosů Super Bowl. A spolu s ňadrem se opětovně odhalilo ještě něco - pokrytectví puritánské Ameriky.


Janet Jacksonová se veřejně omluvila, sama uznala, že pochybila natolik, že se nemůže zúčastnit předávání cen Grammy. Přenosy z předávání hudebních cen byly zpožďovány o pět až šedesát vteřin, aby cenzoři stačili vystřihnout podobný výstřelek či sprosté slovo některého z účinkujících. V zemi neomezených možností a největší svobody panoval strach, aby kdokoliv nevykročil mimo rámec předem stanoveného scénáře.Zároveň se ovšem fotografie zčásti nahé zpěvačky stala nejvyhledávanějším artiklem na internetu a to samozřejmě i v samotných Spojených státech. Pobouření puritáni se ňadru obdivovali v soukromí u svých počítačů. Fotografie se vyhoupla na historicky první místo v několika velkých internetových vyhledávačích a zastínila tak dvě dosud vedoucí srovnatelně velké události – teroristický útok na Dvojčata a polibek mezi Madonnou a Britney Spears.
Chápu, že je to trochu účelová paralela o pokrytectví, ale nedá mi to: Saddám sice žádné zbraně hromadného ničení neměl, ale hrozil jimi. Ňadro v přímém přenosu pobuřuje, ale u počítače uspokojuje. Američané jsou ti nejpovolanější k tomu, aby chránili světový mír a veřejnou morálku.
No.., nic. V souvislosti s ňadrem Janet Jacksonové mě zaujal ještě internetový server iDnes. To, že se neustále více a více bulvarizuje, není nic nového ani překvapivého. Ale i tak si s kauzou vyhrál nad poměry. První zpráva přišla na hlavní stránce serveru pod titulkem Janet vypadlo prso. Následovaly asi čtyři další texty, samozřejmě provázené fotogalerií. A celý soubor textů je nyní poután v horní liště titulkem Janet pyká za prso. Je to docela zvukomalebné.
Abyste mi rozuměli: já nijak neobdivuji to, že se Janet Jacksonová, navíc zřejmě v rozporu s nějakou smlouvou, v přímém přenosu odhalila. Je mi jedno, že pyká a je mi koneckonců jedno i to, co a jak píše iDnes. Nepobuřuje mě žebříček nevyhledávanějších položek na internetu. Jenom mi to celé připadá jako docela zajímavá, i když samozřejmě velmi částečná, výpověď o současném světě.
Co vám?