Recepty? - Soukromé počty.

Až zítra půjdu k lékaři, doufám, že mi při vypisování receptu nabídne bezplatnou variantu léku. Ne proto, že bych chtěla ušetřit, ale získám pocit alespoň částečného zdravého rozumu koordinátorů našeho zdravotnictví… Pokud nejste zdravý svobodný pracující bez závazků a v produktivním věku, jen zřídka se vám stane, že nepočítáte každou zbytečně vydanou korunu z peněženky. O co větší radost musejí mít po povinnosti informovat pacienty o lécích bez doplatku třeba babičky a dědečkové, jejichž životní rozpočet je více než omezený.

Až zítra půjdu k lékaři, doufám, že mi při vypisování receptu nabídne bezplatnou variantu léku. Ne proto, že bych chtěla ušetřit, ale získám pocit alespoň částečného zdravého rozumu koordinátorů našeho zdravotnictví…
Pokud nejste zdravý svobodný pracující bez závazků a v produktivním věku, jen zřídka se vám stane, že nepočítáte každou zbytečně vydanou korunu z peněženky. O co větší radost musejí mít po povinnosti informovat pacienty o lécích bez doplatku třeba babičky a dědečkové, jejichž životní rozpočet je více než omezený. Jejich pan doktor- pánbůh jim znenadání nabídne bezplatně léky, za něž dosud dopláceli. Sice je nedostanou zabalené v atraktivní a barevné krabičce jako minule, možná už nebudou vylepšené vitamíny, obalené sladkou glazurou a jejich výzor se přiblíží „obyčejnému Paralenu“ na chřipku, ale účinek poskytnou takový, jaký jejich pacienti potřebují. Změnu, kterou možná babičky a dědečkové nedohlédnou bude skutečnost, že jejich lék zdarma nedoprovází akční a progresivní dealer, jenž v distribuci pro farmaceutické firmy dosahuje většího příjmu, než lékař, který léky předepisuje, a vniveč přijde také jeho úspěšné přesvědčování lékařů o vhodnosti předepisovat pacientům produkty právě jím zastupované firmy. Lékař babičce sice sdělí, že tamten prášek byl „přece jen lepší,“ žena zaváhá, ale Bůh ví, že u většiny dam staršího věku zvítězí pocit váhy padesátikoruny v peněžence oproti načančanému vzhledu jejího nuceného průvodce každodenností. Babička ušetřenou padesátikorunu sice utratí třeba za čokoládu pro vnoučata, ale z toho bude mít jinou radost… Kam babička nedohlédne bude skutečnost, že dosud svými doplatky přispívala na leasing firemního automobilu, plat dealera a skromně rozšiřovala tučný zisk farmaceutické firmy. Zdravotní pojišťovna proplácí plně jen základní léky a na tomto postupu se nic nemění. Každá platba navíc proto neputuje do zdravotnictví, nýbrž výrobcům léků. Farmaceutické firmy od této chvíle samozřejmě nepřijdou o tučné zisky. Dost zbývá těch, kteří jsou ochotni za léky a podpůrné prostředky z reklam utrácet horentní sumy. Babička získá pocit, že náš svět je o něco spravedlivější a příjemnější místo k životu, když jí umožnil za placení zdravotního pojištění dostat základní zdravotní péči zdarma. Ne, že by dosud tato možnost nebyla, ale jaksi se o ní taktně mlčelo... Odnynějška se však o ní dozvědí všichni, kteří dosud žili v přesvědčení, že jediný lék, který se hodí pro léčení jejich obtíží, je ten, který jim lékař předepisoval.
OTÁZKA: Myslíte si, že je dobré informovat pacienty o možnosti získat k léčbě i preparát bez doplatku?