Nejblbější z WTO

The Yes Men jsou asi nejznámější aktivistickou organizací. V českém rozměru jsou vlastně něco jako Společnost za veselejší budoucnost. Totálně zblbli konzervativní Rakousko, když se jim části veřejnosti podařilo namluvit že Nike koupil Karlsplatz a hodlá na něm postavit gigantickou sochu svého „swoosh“. Neuvěřitelně rozhořčili korporaci Dow Chemical (jejíž složka Union Karbide může za jednu z největších ekologických katastrof), takže díky nim takřka zanikl kultovní newyorský server Thing, který stránku hostoval. No a teď je za to kupodivu nečeká vězení, jak by si jistě přálo tisíc nejbohatších mužů na světě, ale sláva stříbrného plátna. Dámy a pánové, United Artists, oznámili na toto léta film Yes Men The Movie.

The Yes Men jsou asi nejznámější aktivistickou organizací. V českém rozměru jsou vlastně něco jako Společnost za veselejší budoucnost. Totálně zblbli konzervativní Rakousko, když se jim části veřejnosti podařilo namluvit že Nike koupil Karlsplatz a hodlá na něm postavit gigantickou sochu svého „swoosh“. Neuvěřitelně rozhořčili korporaci Dow Chemical (jejíž složka Union Karbide může za jednu z největších ekologických katastrof), takže díky nim takřka zanikl kultovní newyorský server Thing, který stránku hostoval. No a teď je za to kupodivu nečeká vězení, jak by si jistě přálo tisíc nejbohatších mužů na světě, ale sláva stříbrného plátna. Dámy a pánové, United Artists, oznámili na toto léto film Yes Men The Movie.
Na jeho režii a přípravě přitom nepracují žádní nováčci či videoaktivisti. Plnometrážní dokument připravil trojlístek nezávislých filmařů, který patří k lidem oceňovaným na asi nejzajímavějším americkém filmovém festivalu Sundance. Dan Olman, Sarah Price, and Chris Smith spolu pracovali už na filmu American Movie, který výše jmenovaný festival dokonce roku 1999 vyhrál.
A jestliže jejich předchozí práce demýtizovala „americký sen“ prostřednictvím polohraného dokumentu z venkovského státu Wisconsin, ta nová bude naopak mytizovat hrdinné bojovníky undergroundu, kteří jednoho dne seděli u svého počítače a nudili se, když je napadlo udělal první dokonalou napodobeninu internetové stránky Světové obchodní organizace.
Za čas na ni totiž začali chodit dotazy a hlavní postavy filmu (Andy a Mike) se dokonale baví tím, že si navzájem udělují funkce o které je zájem a pak na ně odpovídají. Zjišťují, že lidem vůbec nedocházejí jejich jemné vtípky, které na stránce jsou – aby ta legrace chytřejším došla – a tak přemýšlejí co dál.
Jejich první výprava vede na jedno z nesčetných zasedání WTO. Stačí koupit si drahý oblek, tvářit se přirozeně a na supertajné setkání nejbohatších obchodníků pronikají naprosto bez problémů. A co víc! Předtím si mejlem přihlásili přednášku na téma Zvýšení produktivity práce prostřednictvím chleba a biče. A ono to prošlo! A teď tu stojí a dvě desítky těch nejváženějších mužů světa je s vážným výrazem poslouchají, protože když je ta přednáška na zasedání WTO, musí na tom něco být … !
Yes Men The Movie bude podle všeho legrace. Kdo historii „yesmenů“ nezná, může se poučit, zbytek se bude na večírku královsky bavit. Před spaním ale budete všichni přemýšlet na tím, kdo je nejblbější z WTO. A hlavně, jak je to s tím světovým obchodem, když ti lidé, kteří rozhodují o práci i štěstí ostatních, soustředěně naslouchají i zjevným nesmyslům?