Sláva: našel se yperit!

Nejčtenější tuzemský nebulvární deník nezklamal. Informaci o tom, že američtí specialisté, kteří hledali v Iráku zbraně hromadného ničení, neuspěli a byli staženi domů, odehrála MFD na několika řádcích uvnitř listu a ještě ji převzala z tiskové agentury. Podobně skromný prostor věnovala zprávě respektovaného amerického institutu, která tvrdila, že před válkou americká administrativa manipulovala informacemi o irácké hrozbě a iráckých zbraních. To nález několika desítek obstarožních hlavic s yperitem se objevil na titulní straně jako hlavní zpráva s titulkem "V Iráku našli první chemické zbraně." Hurá!


Ano, našli. Ale kvůli těm starým chemickým hlavicím se zcela zjevně válka nevedla. A musím kolegům z MFD přiznat, že článek o supernálezu je jinak korektní - nezveličují jeho význam, zprostředkují i pochybnosti o tom, zda se ještě nějaké zbraně najdou, v tomto duchu citují samotného Blaira. Nicméně je to stejně manipulativní a nevyvážené zpravodajství. Jednak je zpráva o stažení amerických expertů stejně významná. Jednak o vnímání zprávy rozhoduje u velkého počtu čtenářů titulek. To samozřejmě novináři dobře vědí.
Ale zpět k samotnému nálezu a stažení expertů.
Stažení expertů je zajímavé nejenom tím že tak Američané, alespoň dočasně, přiznávají, že ZHN v Iráku nejsou. Je zároveň i argumentem proti nejtvrdším kritikům USA a války v Iráku, kteří tvrdili, že zbraně se v Iráku najdou v každém případě, prostě proto, že je tam Američané sami někam zahrabou. No, zdá se, že - alespoň zatím - nezahrabali. To je jedna z mála dobrých zpráv z bojiště.
Nález chemických hlavic může ovšem rozpoutat nové kolo spekulací, naznačil to už Tony Blair - Irák je země veliká, podívejte, teď jsme po tak dlouhé době našli staré hlavice, čert ví, co ještě objevíme…Ano, na stoprocentní závěry je ještě brzy.
Nicméně si nadále myslím, že takové závěry by nakonec přece jen přijít měly. Měli bychom se s nějakou větší dávkou jistoty dozvědět, zda jeden z hlavních deklarovaných důvodů útoku na Irák byl založen na pravdivých informacích, či nikoliv. A jestli ne, zda šlo o záměrnou politickou manipulaci, či zpravodajskou manipulaci, či prostě nějaký omyl nekompetentních lidí, kteří bohužel zastávají tak důležité pozice. A měli bychom se dozvědět, jaká z toho byla vyvozena odpovědnost. Tím "my" myslím občany všech zemí, které byly tak či onak zataženy do iráckého konfliktu.
A ještě jedno upozornění pro oponenty - já se tady nespekuluji o tom, zda byly jiné opodstatněné důvody pro útok na Irák. Hovořím o tom jednom, který byl opakovaně uváděn jako hlavní, či jeden z hlavních. A o tom, že neplatí-li, měli by se politici, kteří se ho drželi, ocitnout minimálně před nějakou parlamentní vyšetřovací komisí.