Deníky a skicáře

Když už někdo hledá na internetu umění, jistě je ve svém přístupu liberální a nepohrdne ani graffiti scénou, která má kromě zajímavého estetického přínosu pro odporná sídliště také příchuť romantického balancování na hraně zákona, včetně občasného furiantského přepadnutí na tu nebezpečnější stranu.


Na internetových prezentacích graffiti umělců však pochopíte, že všichni tihle kreslíři jsou velmi pilnými a systematicky pracujícími umělci. Na stránce prominentního amerického kreslíře Dany Boye najdete - kromě pomalovaných zdí a vlaků, v krásném komiksové flashovém prostředí - také skicák z každého roku jeho tvorby. A vy můžete sledovat, jak se reklamy, které Dany Boy potkával na cestě domů, stávají součástí jeho stylu a jak se ten nejkomerčnější design billboardů a neonových nápisů - který k současné ulici patří – mění ve výhonky undergroundového umění, které se leckdy trestá tvrději než třeba krádež.
Ve skicáku jiného „pouličního“ umělce vznikl zase Rustboy . Milá kovová postavička se Brianu Tailorovi usídlila v hlavě natolik, že se rozhodl natočit s ní nezávislý animovaný film. Mezitím se mu však podařilo z figurky udělal kultovní suvenýr, který si můžete koupit nejen na tričku, ale i na podložce na myš. Kromě něj existuje o Rust Boyovi několik komiksových knih a samozřejmě brzy vyjde na DVD i onen film, ze kterého si na stránce můžete pustit krátké ukázky.
Umění originálních kreslířů, které někdy začíná u graffiti a jindy u snu o animovaném filmu, si máme možnost prohlédnout i na stránkách komiksového časopisu Meat Haus . Časopis je v podstatě kolektivem kreslířských a scénáristických osobností z celé Ameriky. Alespoň linků na „kolaborující“ je tu dvacítka a každá vám nabídne svérázného umělce, který se chce prosadit originálním stylem, ale zároveň má za sebou horu práce ve skicácích, které veřejně publikuje a diskutuje tak svoje dílo s mnohem širším publikem než ti, kdo se za umělce označují jakoby samozřejmě a své výtvory ukazují jen pár „zasvěceným“ v galerii. Skicáky a osobní stránky „pouličních“ umělců mají každá vlastní atmosféru a o moderním umění se v nich dozvíte víc než v galeriích.