Poslanec Kott je elita

O neuvěřitelně primitivním chování poslanců, kteří se vyjadřovali k rozměrům ňader Petry Buzkové, bylo už napsáno dost. Těžko k tomu něco dodat. Přece jenom mě ale napadlo jedno srovnání. Před nedávnem média i politici ještě mnohem bouřlivěji odsuzovali poslance Kotta za to, že se ve sněmovně opil a potom nehlasoval o důležitých reformních zákonech. No, připadá mi, že proti kolegům Krausovi, Tlustému, Bartošovi, Dolejšovi, Bratskému a Teplíkovi je poslanec Kott představitelem kultivované elity.


Jistě, neříkám, že čin poslance Kotta zaslouží obdiv. Ale oproti svým primitivním patriarchálně sexistickým kolegům má Kott jednu obrovskou výhodu: má-li problémy s alkoholem, může se léčit a může se dokonce i vyléčit. Nehodlám soudit, nakolik je nadobro zdiskreditován jako politik, ale jako člověk má dobrou šanci svůj problém vyřešit.
Hloupý primitivismus hodnotitelů ňader Petry Buzkové je ale neléčitelný. Ti lidé prostě takoví jsou a zřejmě jsou s tím dokonce spokojení, neboť myšlenka na omluvu jim - až na jednoho - připadá absurdní. U nich jsem si jistý tím, že se jako politici zcela zdiskreditovali. Ovšem - platí to pouze v principu. Neboť je možné, že naopak chlíváčtí poslanci silně zabodovali u tupé patriarchální části voličstva a že to je nemalý počet hlasů.
A ještě jedna věc je pozoruhodná. Zatímco poslanec Kott je řadový nevýrazný politik, mezi sexisty jsou naopak politici vysoce postavení a zkušení. Kraus - služebně nejstarší poslanec, místopředseda rozpočtového výboru. Tlustý - předseda poslaneckého klubu ODS. Dolejš - místopředseda KSČM. Bartoš - stínový ministr školství. Takže toto je mnohem hodnověrnější zpráva o stavu českého parlamentu, než informace o tom, že se tam občas někdo opije.
Asi je ale ještě daleko doba, kdy bude českou veřejnost více otravovat nechutné prasácké chlapácké chování, než ji vzrušuje, že poslanci mají vysoké platy a levný alkohol ve sněmovním bufetu. Pozor, neříkám, že je dobře, aby se poslanci opíjeli, natož v pracovní době. Ale vidím to tak: čím méně omezených primitivů si do sněmovny zvolíme, tím menší problémy tam budou i s nemírným pitím. A pravděpodobně ubude i mnoho dalších problémů.