Něžný barbar Bush

Dvě zajímavé zprávy přišly na konci minulého týdne ze Spojených států: Američané nenašli v Iráku zbraně hromadného ničení. A George Bush je básník. První zpráva jenom potvrdí rozložení sil ve sporu o oprávnění a smysl irácké války. Odpůrci války ji mají za potvrzení svého očekávání. A dodávají, že by snad bylo dobré, aby především Blair a Bush vyvodili důsledky z toho, že manipulovali veřejnost a lhali ohledně důvodů pro nutnost válečného tažení.

Ti, kdo válku podporovali a podporují jednak zdůrazňují, že zbraně se nenašly ZATÍM a zejména, že válka byla tak jako tak nutná a správná. Vpodstatě nic nového. Ta druhá zpráva je ale bomba. Alespoň jedna se našla.

"Růže jsou rudé/ fialky modré/ ach ty můj bochánku v posteli pod pokrývkou/ jak se mi po tobě stýskalo!" Něžné verše - v tomto překladu je uveřejnil server Novinky.cz - zarecitovala Laura Bushová za přítomnosti svého manžela na závěr knižního festivalu v budově Kongresu. Šokovala přítomné sdělením, že její manžel je mimo jiné básník a četla. "Růže krásná/ smutnější jsem já/ při pohledu, jak tě líbá okouzlující francouzský hoch/ Psům a kočce se po tobě také stýskalo/ Barney je stále ještě navztekaný/ že jsi ho upustila/ snědl tvůj střevíček/ Vzdálenost byla takovou překážkou, drahá moje/ Až se ti příště zachce dobrodružství/ prostě přistaň na letadlové lodi." Básník Bush reagoval na Lauřinu cestu do Francie - proto to odloučení, proto narážka na francouzského hocha - je to Chirac. V dalších verších vcelku realisticky zachytil příhodu, kdy jeho manželka upustila psa. A nakonec zřejmě připomíná svůj triumf, kdy v uniformě vyhlásil na letadlové lodi konec irácké války.

Aby snad Laura nebyla ve stínu velkého básníka, prohlásila ji jedna z knihovnic kongresové knihovny pro její vzdělanost za "první čtenářku země". No, nepřipomíná vám to něco?

George Bush je akční hrdina v uniformě, kovboj, sportovec, neúprosný ochránce svobody a demokracie a teď tedy také básník. Něžný chlap. Který tak otevřeně a upřímně miluje ten svůj "bochánek" ještě po tolika letech.

Kdo by mu neodpustil, nějakou tu drobnou lež ohledně války!? Kdo by mu nedůvěřoval?