Stávkující zubaři

Můj okouzlující sympatický ale především vysoce profesionální zubař od ledna příštího roku vypoví smlouvu Všeobecné zdravotní pojišťovně. Proč? Protože platí pozdě. „Tak co s takovou pojišťovnou?!,“ prohlásila jeho zubní hygienistka a povzdechla si, že něco se stejně kolem Všeobecné pojišťovny děje, i když neví co, protože televizi nesleduje.

Skutečností, že zubaři široko daleko, především ti sdružení pod Stomatologickou komorou, vyhlásili stávkovou pohotovost, se tady, půl hodiny jízdy autem od Prahy, nikdo nezabývá. Sestry a lékaři pouze upozorňují pacienty, že od ledna příštího roku by se měli přehlásit k jiné zdravotní pojišťovně, pokud nechtějí za dosud se zpožděním proplácené výkony platit sami. A také pokud nechtějí vyměnit zubaře. Jenže to tady, ani v širokém dalekém okolí nikdo neudělá, protože profesionalita, bezbolestnost při jakémkoliv zákroku, ohleduplnost, i hodina věnovaná každému jednomu zubu, protože kvalitně díru nevyspravíte za čtvrt hodiny, se v odvětví zubařském mezi pacienty vyvažuje zlatem. V čekárně tak leží na stolku vedle časopisů krátících čekání na zákrok letáčky vojenské a odborové zdravotní pojišťovny. „Obě vždycky platily včas, nikdy nebyl žádný problém,“ krčí rameny slečna hygienistka, když se se mnou loučí a nabízí mi, ať si letáčky každé z pojišťoven vezmu klidně domů, abych se mohla rozmyslet. Při odchodu mi věnuje také jejich přihlášky.
Tomu říkám průzračný kapitalismus! Žádná stávka a zavřená ordinace, zmatení pacienti. Neplatíš? Tak končíš, začínám spolupracovat s kvalitnějším partnerem. Čistě a klidně. Vyjasněno. Kdyby místo stávek, které stejně k ničemu největší zdravotní pojišťovnu nedotlačí - protože čím víc máte, tím vás více ovládá pocit, že můžete všechno… a VZP má nejvíce pojištěnců… - kdyby totéž udělali všichni postižení zubaři, tak by se rozběhl jen přirozený očistný proces. Ostatně, lidem je, jak jsem si ověřila na vlastní kůži, veskrze jedno, jakou mají na zdravotní kartičce napsanou zkratku. Zubařům by přechodem pacientů k jiné pojišťovně přestaly narůstat dluhy, VZP by časem začala zaznamenávat razantní úbytek klientů. A tak jak to funguje v každém kapitalismu, pokud by nechtěla přijít na buben, musela by se znovu velice zasadit za návrat klientů.