Bát se Al Kajdy?

Zdá se, že Al Kajdy už se bát nemusíme. No, vemte si to: v minulých dnech se americkým policistům udal chlapík, který chtěl prý zničit Brooklynský most. Na první pohled děsivá a hrůzyplná zpráva. Však se jí také média odpovídajícím způsobem chopila: bylo nám sděleno, kolik desítek, možná stovek tisíc lidí denně přes most přejede a kolik tisíc obětí by zhroucení mostu zřejmě znamenalo. Mluvil k tomu i americký ministr obrany.


Já samozřejmě věřím tomu, co je v médiích a tomu, co říká americký ministr obrany. Pak mi z toho ale vychází, že Al Kajda už je naprosto neškodná. Vyšle do států maníka, kterého pověří úkolem vylézt s autogenem na most a přeřezat nosná lana, aby se celá konstrukce rozpadla. Maník zjistí, že to nejde a jde se udat. Svoje kvality teroristy dokáže před tím ještě tak, že svým chlebodárcům zašle šifrovanou zprávu "Je tu moc horko." Může vůbec tuhle akci organizovat ta samá Al Kajda, která pravděpodobně – stoprocentně to tuším ještě nikdo nikdy neprokázal – provedla tak dokonale šokující a propracovaný útok na newyorská dvojčata? A která zřejmě dokáže do akce vyslat naprosto zfanatizované sebevrahy? To buď Ládin zesenilněl, nebo ho opravdu při náletech nějaká bomba neminula, nebo se spolu s dalšími plánovači a vůdci teroristů vrátil k nějakému poctivému podnikání třeba v ropě nebo drahokamech.
Je ovšem taky možné, že jenom tohle všechno předstírá a chlácholí svět před dalším ostrým útokem. Vždyť hrozivé sebevražedné atentáty přišly i docela nedávno. Pak nám ale nepomůže nic. Protože ochota, s níž americké úřady toto chlácholení přijímají je příliš naivní.
Je ovšem možné i to, že Američané jenom naivitu předstírají. Orientální lest proti orientální lsti. Pak z toho jako hlupáci vyjdou zase jenom novináři a to není nic nového.
Je také přece jenom možné, že ministr spravedlnosti neříká úplnou pravdu nejenom kvůli lsti. V této souvislosti považuji za zajímavé především to, že maník s autogenem má být důležitým svědkem proti vůdcům Al Kajdy a tedy se může stát součástí programu na ochranu svědků. Což ovšem, myslím znamená, že mu bude změněna identita, že prostě zmizí a nedopátrají se ho už ani zdatní investigativci.
Co z toho vyplývá? Já vážně nevím, nakolik se musíme bát útoků Al Kajdy. Ale s určitostí vím, že je třeba se bát neúplných a zkreslených informací od novinářů i politiků. Tak hezký den a opatrně.