MMS evangelium

Mobilní telefon je technologií, se kterou je většina lidí v doslova intimním kontaktu. Blíž lidskému tělu může být už jen sluchový implantát nebo kardiostimulátor. Čert vem všechny ty řeči o ozařování. Snad právě kvůli své intimitě zajímaly mobilní telefony hned od počátku i umělce.

Se zvukovým záznamem a živým přenosem z mobilního telefonu pracoval například britský hudební skladatel Scanner. Ten se v Praze ukázal na přehlídce kyberkultury Datatransfer 2001 a v ten samý rok byla na rakouské Ars Elektronice předvedena Dialtones Telesymphony, asi nejsofistikovanější umělecké dílo postavené na melodiích mobilních telefonů. V roce 2001 však vstoupili do světa mobilních telefonů i vizuální umělci a to opět ve Velké Británii, ve spolupráci s koncernem Vodaphone. Ale jejich vstup na displeje mobilů nebyl kritiky nijak nadšeně přijat, on koneckonců tehdejší černobílý maličký displej s miniaturním rozlišením nedával příliš možností jak působit esteticky.
Dnes je to ovšem jinak. Mobilní telefony prožívají zajímavou proměnu od textového média k médiu vizuálnímu, ne nepodobné té, kterou prošel internet v souvislosti s možností využívat větší šířku pásma a nástupem programovacího jazyka Flash. Přesně tato změna totiž proběhne, vymění-li většina uživatelů mobilních telefonů v Čechách tak oblíbené SMSky za MMSky. Na trh se valí telefony s barevnými displeji a na internetu najdete skupinu lidí, kteří si říkají „mms evangelisti“ a kteří telefonní streamování považují za své životní dílo. MMSky si můžete sami vyrábět, nebo si je za peníze stáhnout po internetu. V Česku existují dvě služby v oblasti MMS. Jedna umožňuje stahovat lehce erotické fotky , druhá běžné obrázky typu rozostřená fotka delfína, případně kreslený vtip. MMS ale může existovat v mnoha variantách. Může jít o obrázek, obrázek se zvuky či hovorem, animaci a dokonce i video. Ano, jistě. Je to zcela nesmyslná, skrz naskrz vykalkulovaná a přitom návyková záležitost, ale právě proto by si snad zasloužila i zájem někoho jiného, než marketingových oddělení. Je jen otázkou času, kdy se objeví první skutečná galerie MMS umění na internetu a kdy první umělec pochopí, že je nesmysl nechat mobil jako médium reklamním agenturám a že přišel čas na změnu. Už se těším na MMSART.