Zákopová válka aneb Kabát (1. díl)

O tom, že skupina Kabát je v českém hudebním světě fenoménem, nelze pochybovat. Během posledních deseti let prodávají nejvíce hudebních nosičů ze všech našich interpretů i skupin. Jejich posluchači se z dávných mániček rozrostli na celé spektrum lidí: studenty, zaměstnance, podnikatele i rodiny s dětmi. Jenže média, jindy tak lačná senzací, důsledně mlčí. Proč? Mezi novináři a kapelou se již deset let vede „zákopová válka“…


Nenávist novinářů má v české žurnalistice dvě formy. Veřejná – v devadesátých letech vedené útoky na folkaře Nedvěda, nebo skrytá – o kapele či interpretovi se nepíše, ať se děje, co se děje. To je případ skupiny Tři sestry, ale vzhledem k množství posluchačů, nyní výsostné postavení skupiny Kabát. Kromě specializovaných hudebních časopisů, o nich nepíše žádné celoplošné médium – a to od bulvárních po intelektuální periodika. Nebylo to tak však vždy. Hudební publicisté se o skupině hojně zmiňovali ve svých článcích v době, kdy kapela v devadesátém druhém vydala první CD „Má jí motorovou“. Někteří novináři byli bigbeatem a hospodskou image nadšeni, jiní je odsuzovali. A během dalších deseti let? Vztah novinářů k teplické formaci se propracoval k bodu mrazu a Kabát nasbíral neopominutelné množství posluchačů. Při loňském turné vyprodali osmdesáti tisícům lidí hokejové haly od Teplic po Ostravu. Kdo si může totéž dovolit, kromě skupiny Lucie a tria Vondráčková, Gott, Bílá? V téže době však titulní strany časopisů zaplnili Mobyové, Anastazie a Kryštofové. A dnes? Říci v jakékoliv redakci celorepublikového časopisu slovo Kabát, znamená ostře narazit. Dočíst se o kapele mohou tak jen čtenáři regionálních rubrik, nadšenci na internetových stránkách či příznivci „top tenů“ nejprodávanějších hudebních nosičů v zemi.
Rozhodla jsem se zprostředkovat kontakt mezi kapelou a jejími kritiky. Oslovila jsem hudební publicisty kulturních rubrik dvou celostátních deníků (Mladá fronta, Právo), dvou společenských časopisů (Reflex, Týden), bulvárně kulturního časopisu (Show) a hudebního periodika (Rock&Pop). Oslovila jsem také členy skupiny.
(Pokračování příště)