Čipová totalita v prádle

Když občas dostanu nějaký mail, varující před čipovou totalitou, spíš se směju. Bojím se jenom toho, jestli mi někdo takhle nechce podstrčit nějaký vir. Což ovšem hraničí s čipovou paranoiou.


Ale čipová novinka mě docela zaujala – Benetton a pár dalších velkých obchodů chce zkoušet čipové elektronické visačky. To si koupíte třeba triko a v něm bude vetkaný čip namísto čárového kódu. Prý to obchodům zjednoduší manipulaci se zbožím.
Ochránci práv na soukromí ovšem hned přišli s tím, že se to dá taky zneužít. Jsou chytří. Když totiž přijdete v těch oblečcích s čipem do obchodu znovu, tak vás může prodavač elektronicky sejmout, počítač mu hned vyjede, nakolik jste stálý zákazník a co většinou kupujete. A na tomhle základě vás pak můžou nějak upřednostnit nebo oblbnout. Tak to mi zase připadá směšné, protože když přijdu v triku Benetton k Benettonům, tak to snad ten prodavač pozná taky. A pozná asi i to, jaký tip trika mám rád. Jinak je úplně blbý on sám a nepomůže mu ani počítač. Snad to může být výhoda jedině v zimě….
Problém je samozřejmě jinde – když už jednou na sobě ten čip budu nosit, tak mi nikdo nezaručí, že mě nebude sledovat taky někdo jiný. Alespoň ten pocit ze mě těžko někdo dostane. Nepříjemný pocit.
Ale proč vlastně?
Není soukromí jenom přežitek z doby, kdy jsme ho ještě nemohli nijak moc narušovat? Proč bychom neměli mít čipy v uších jako psi, nebo v očích, jak si představuje Spielberg v Minority Report? Vemte to racionálně – v posledních týdnech se ztratily dvě děti a obě umřely, kdyby měly čip, žily by. Zločinci by neměli šanci. Nevěry by zmizely. Nebyl by to ideální svět pro silné jedince - každý by musel mít dostatek sebevědomí, aby dělal jenom věci, za kterými si naplno stojí….
Jasně, je tu ještě jeden problém: My máme čip, Oni mají technologii, která Nás sleduje. Ale i na to přinese budoucnost lék, vývoj nezastavíš – čipová totalita dosáhne svého vyčerpání a naplnění zároveň, až špičková technologie natolik zlidoví, že bude moci každý sledovat každého v reálném čase. Bude to chtít asi novou definici nejenom soukromí, ale i lidských práv, demokracie, nebo třeba zneužívání informací v obchodním styku. Ale bude to spravedlivé. A bezpečné.
Život pro zvrhlé blbé voyery.