Unfinished všechno

Než se dostanu k unfinishování všeho, krátce bych se vrátil ke svému minulému sloupku. V něm jsem volal po návratu minimalismu na multimédii přeplněný internet a problémy s tím spojené. Minulý týden se na serveru Lupa.cz, který už léta odborně komentuje dění na českém internetu, objevil průzkum zabývající se právě využitím Flashe...

(onoho multimediálního zla) na našich webových stránkách. A není to až tak zlé (nebo dobré?): Na vzorku stovky českých webů (chybí zde informace dle jakých kritérií byly vybírány, ale věřím, že úmysly byly čisté) zaujímá „čistý“ Flash pouze 5%! Autor Martin Kopta si kopnul i do stále přežívajících animovaných inter. Jemně, ale přece. Možná podstatnější než samotný výzkum je zajímavá diskuse, která se na stránkách Lupy k tomuto textu rozpoutala. Pro zasvěcené flashaře: je zde zmínka i o tzv. CPU Killerovi v podobě animací přes alfa kanál… A vůbec nejlepší a nejprokazatelnější je další hlas lidu ve formě připojené ankety. Z té vyplývá, že celých 25% jejích účastníků (ze 127) nepoužívá ve svém prohlížeči žádnou z verzí pluginu Flash. A tak nám možná začíná doba, kdy se bude s multimédii na internetu zacházet o poznání křehčeji.
Zpět k nadpisu dnešního sloupku: Dostal se mi do rukou sborník The Digital Dialectic (nepředpokládám, že by někdy vyšel česky, a i kdyby se tak stalo, bude už určitě pozdě), v němž jeho editor Peter Lunenfeld (v úvodní kapitole nazvané Unfinished Business) definuje digitální média z pohledu jejich nedodělanosti. I když tento český výraz nevystihuje podstatu anglického originálu v celé jeho šířce, něco to přece jen znamená. Lunenfeldovy úvahy jsou sice akademické a v závěru jej vedou až k alchymii a touze po nesmrtelnosti, nicméně i prostou realitu popisují výstižně. „Vše v počítačovém businessu se točí kolem nedokončenosti,“ praví Lunenfeld a věta je to krásná. Význam ve smyslu nedodělanosti je ještě lepší.
A tak mám teď klid. Když něco v mém počítači nefunguje, už se nerozčiluji. Jak říká Al Pacino v proslaveném filmu Zjizvená tvář: „Tak to chodí.“ Přirozenou povahou všeho softwaru je přece jejich nedodělanost. Mléko je bílé, kráva bučí a v Microsoft Exploreru je děr jak v ementálu. Tak to chodí. A tak to má být.