Noví kamarádi

Před lety, když se objevil wap, patřil jsem mezi ty, kdo jej hned posílali někam na smetiště nepoužitelných technologií. Internet v mobilu? A to se tam jako vejde? A ty stránky musí být napsané nějak jinak, co? A co s tím vlastně? Tak zněla řada otázek kolem nové technologie.

Před lety, když se objevil wap, patřil jsem mezi ty, kdo jej hned posílali někam na smetiště nepoužitelných technologií. Internet v mobilu? A to se tam jako vejde? A ty stránky musí být napsané nějak jinak, co? A co s tím vlastně? Tak zněla řada otázek kolem nové technologie. Po čase začali operátoři používat datovou službu GPRS, nad kavárenskými stolky to opět trochu zašumělo, ale v podstatě se nic převratného nedělo. Manažeři zastříhali ušima, ale lid prostý nevzrušeně bušil dál esemesky, neboť ty jsou levné a vše ostatní jen tahá z lidí peníze.
Před dvěma dny mi přišel účet od operátora. Vedle standardních kolonek a bohužel v nich vepsaných nemilosrdných číslech, objevily se na něm i dva nové řádky: wap a internet. Ještě před měsícem jsem netušil, že jsem schopen klesnout tak nízko. Představa, že směruju infraport svého mobilu k notebooku a připojuji se na Internet se mi nezdála jen absurdní, ale rovnou směšná. Stejně tak hloupé se mi zdálo brousit v posteli před spaním wapové stránky na miniaturním displeji. K obojímu došlo - nejednou a tyto případy se budou určitě opakovat. Prostě si nějak nemůžu pomoct. To nutkání je silné.
A tak jsem si začal svoje překročení tabu objasňovat. Co se stalo, že i my prostí lidé najednou děláme věci, které bychom běžně nedělali? Měl jsem to vědět hned …tenkrát před pěti týdny… Začátkem nového roku mi definitivně odešel můj old-schoolový mobilek (uměl pouze volat a občas i přijímat) a já si jednou v podvečer v zasněženém Brně vyhlédnul jeho náhradníka. A když už, tak ať! Jasně, má to i fotoaparát. Pochopitelně, displej je barevný. Polyfonní vyzvánění? No, dovolte…S jídlem roste chuť. Já, zastánce telefonů, které slouží jenom k vyřizování hovorů, skončím u něčeho, kde je tato základní funkce tím posledním.
Před těmi lety, kdy wap začínal, nebyly mobily jako dnes, vize zase jednou předběhla dobu. Teď, když disponují kvalitními displeji s více řádky a barvou, je to přece jenom mnohem příjemnější. Už nejde o nadšenecké zkoušení nové možnosti, ale o standardní používání něčeho příjemného. A dokonce praktického.
Stefi a Andre si posílají mobilem fotky, multimediální zprávy na nás křičí z dalších a dalších billboardů. Písnička se opět opakuje: To je ale kravina! Proč někomu posílat obrázek, který zpívá! Naprosto souhlasím…ale…včera jsem potkal kamaráda a chlubil se novým mobilem. NOVÝM mobilem! Ráno mi od něj přišla ememeska: fotka piva a řev hospody. Musím mu také jednu poslat. Kolik dalších kamarádů má NOVÉ mobily?