Jednička sbírky: nožíř Tupý

Jednička sbírky: nožíř Tupý

Jednička sbírky: nožíř Tupý

Minulý týden jsem tu předložil odlehčující téma: mou vlastní sbírku „nomenomenů“, tedy lidí, jejichž jméno (dle latinského nomen omen) o nich něco vypovídá, zpravidla jde o povolání. Pro připomenutí uvedu botanika Větvičku...

Minulý týden jsem tu předložil odlehčující téma: mou vlastní sbírku „nomenomenů“, tedy lidí, jejichž jméno (dle latinského nomen omen) o nich něco vypovídá, zpravidla jde o povolání. Pro připomenutí uvedu namátkou náčelníka Horské služby Chlada, botanika Větvičku, fotbalového trenéra Kopače. Sbírka čítala sedm jmen; napsal jsem, že je titěrná.

Čtenářská odezva byla nečekaná. Po reakcích na webu nebo přímo do mé mailové schránky musím s díky poznamenat, že sbírka zmohutněla, ale hlavně konstatovat již známé pravdy, že čeština je jazyk bohatý a že my, její uživatelé, máme zároveň velmi vyvinutý smysl pro ironii. Důkazem je nejčastěji zmiňovaný „nomenomen man“ – brněnský nožíř Josef Tupý , a to i s odkazy na web jeho firmy. Pan Tupý se za takovou reklamu jistě nebude zlobit, stejně jako cestovka pana Zabloudila a dopravní společnost Nedojel (obě brněnské firmy prý sídlí dokonce vedle sebe).

Jeden z pisatelů, jenž do sbírky přispěl obezitologem Svačinou , trefně připojil, že u tohoto pána jde o nomen omen "opačného významu". Dal tím tak impuls k rozdělení sbírky. Do skupiny „opačných“ lze k panu Svačinovi a již výše zmíněným (Tupý, Zabloudil, Nedojel) zařadit nového ministra životního prostředí Dusíka či zahradníka Kopřivu (také s odkazem na web). Početně jsou zde zastoupeni lékaři: zubaři Škubalová a Kazik , pediatrička Bubáková , plastický chirurg Hrbatý , alergolog Pšíkal , nejspíš praktičtí lékaři Surová a Canibal , ba dokonce i MUDr. Smrt (tomu se mírně zdráhám věřit).

V druhé skupině „nomenomenů“, mezi těmi „kladného významu“, jsou televizní rosnička Mráčková , ředitel pražské pivovarnické školy Chmelař , finanční poradce Bohatý , oční lékař Koukal , sexuolog Šuk , bývalý šéf komunikací pražského magistrátu Smetiprach , odborný asistent v Centru tělesné výchovy a sportu VŠE Pádivý, redaktor ČT se zaměřením na přírodu Kořen a reportér Českého rozhlasu Šofér (v minulých dnech informoval o dopravní kalamitě na severu Moravy).

Pár jmen lze však jen obtížné zařadit. Kam by měli patřit zubařka Zámečníková , dermatoložka Uhrová , lékař MUDr. Mudra či jeden z velitelů pražské dopravní policie pan Zlý ? Do kladného či opačného významu? Vždyť policista Zlý by měl být na řidiče, co porušují dopravní předpisy z povahy své profese zlý, nebo snad spíš hodný?

Závěrem několik kuriozit. Nejdříve vzpomínka na doby minulé: „Když jsem pracoval v brněnském stavebním podniku, pokladník ROH se jmenoval Škudlík . Začátkem roku přicházel mezi zaměstnance soudruh Blabla z ústředí krajské odborové rady, aby nám přednesl zdravici.“ – U jednoho z mnoha mailů o nožíři Tupém byla připojena douška: Asi nepřekvapí, že má teta, rozená Šebestová , si vzala Macha , fakt. S pozdravem Jan Šebesta. – Zajímavě také zní název hračkářství Herodes a pohřebnické firmy Hnátek . – A úplně nakonec kameňák: Ve vsi Hroby (jihovýchodně od Tábora) působil před lety páter Mrtvý . Do telefonu se hlásil zásadně: „Mrtvý, Hroby".






Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ