Papiňák jménem Slavia

Papiňák jménem Slavia

Papiňák jménem Slavia

Před půlrokem euforie z ligového prvenství, dnes totální zmar. Fotbalisté Slavie se vaří ve vlastní šťávě. Ještě v létě oslavovaný trenér Jarolím je dnes zralý na vyhazov. Fanoušci to nechápou, novináři spekulují...

„...

Jestliže si však uvědomíme, že jde o český fotbal, není se čemu moc divit.

Po překvapivém vyhazovu kapitána Brabce před sezónou, nákupu mizerných posil, špatných výsledcích týmu na hřišti a čerstvém odchodu Šmicra se strhla ještě mediální přestřelka mezi trenérem Jarolímem a&#160internacionálem Vízkem. Pěkně to graduje.

Takže případ Brabec: podle informací z kuloárů prý jako stoper zmanipuloval (rozuměj prodal) několik zápasů v závěru minulé ligy, trenér Jarolím se to dozvěděl a dal mu okamžitě padáka. Oficiálně to však klub vysvětlil nevěrohodnými frázemi. Letitá praxe říká: chceš-li koupit zápas, jdi za soupeřovým stoperem (může často osudově chybovat a vypadá to jako nešťastná náhoda) nebo za špílmachrem, jenž má v mužstvu slovo. A vida, takovým byl jako hráč i Jarolím. Patřil k těm, v tomto směru vstřícným. Kluboví sekretáři znali seznam těchto výtečníků. Koneckonců i kdysi skvělý driblér Vízek, který nyní kritizuje Jarolíma, byl mezi nimi. A byly by i&#160důkazy: ve výpovědi jistého ligového sekretáře jsem vyškrtl z textu těsně před vytištěním slova o tom, jaký zápas a za kolik... Inu, český fotbal, chce se říct. Ale nejen český fotbal. Nebuďme zase takovými sebemrskači, stačí se přece podívat po Evropě. Každou chvíli se provalí nějaký skandálek. A kolik se neprovalí, že?

Slávisté posily: ještě před týdnem se psalo o Jarolímovi a hráčské agentce Novákové, o jejich propojení ekonomickém a možná i jaksi lechtivě lidském... To první nelze vyloučit. Hráčské smlouvy jsou zakázaným územím, oplocené kouzelným slovem – obchodním tajemstvím. Za ním totiž leží poklady. Myslíte si, že trenéři v našich klubech nemají nic z&#160přestupu hráče do jiného klubu, zvláště pak do zahraničního? Chyba lávky. Myslíte si, že nechávají shrábnout tučné provize pouze hráčské agenty, nebo že při sestavování týmu k tomuto byznys-hledisku nepřihlížejí? Opět chyba.

Tohle se ve Slavii zvrtlo, proto se klub dusí v papiňáku potíží. Novináři to napsat dost dobře nemohou. I kdyby to vypátrali, vznikne tvrzení proti tvrzení, a to se ruší. Takže se šušká... Namítáte, že není všechno tak úplně děsivé. Kéž by! Ale pořekadlo o „každém šprochu...“ vždy platilo a&#160platit bude. Přesto si fotbal zaslouží, aby ho lidi měli stále rádi. Zůstane pořád skvělou hrou. Udělat hezkou kličku nebo poslat míč do šibenice – to musíte umět, to nikde nekoupíte. Tohle říkám hlavně těm z vás, kteří ve mně vidí namachrovaného chytrolína, jenž se tváří, že všechno ví. Takže ještě jednou: mám fotbal rád, a to i s jeho možnostmi podvádět. Jsou totiž tak trochu „součástí hry“, s čímž se samozřejmě nelze smířit. A abych se jen nenavážel do Slavie, vzpomenu trenéra Pospíchala, blahé paměti, jak chodil za sekretářem Svobodou a škemral: „To derby se Spartou musíte koupit!“. A poté tentýž Pospíchal seděl u videa a hodiny si pouštěl ze záznamu, jak stoper Prokeš uklouzl a Bohemka pak dostala gól...






Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ