Tělocvik? Necvičím, nemám úbor!

Tělocvik? Necvičím, nemám úbor!

Tělocvik? Necvičím, nemám úbor!

„Nemám cvičební úbor, nemůžu cvičit, tvrdí mi mnozí deváťáci, při tělocviku sedí na lavičkách a hrají hry na mobilu. To se týká dvou třetin kluků ve třídě. Basket či florbal by hráli, ale v džínsech. Převlékat se nechtějí,“ říká učitel.

„Nemám cvičební úbor, nemůžu cvičit, tvrdí mi mnozí deváťáci, při tělocviku sedí na lavičkách a hrají hry na mobilu. To se týká dvou třetin kluků ve třídě. Basket či florbal by hráli, ale v džínsech. Převlékat se nechtějí, “ říká učitel.

„Píšu jim poznámky, ale rodiče nereagují. Tak jsem to vzdal.“

Znám toho učitele. Bývalý sportovec a reprezentant v atletice učí desítky let. Divím se a pak mě zajímá, jak tyhle kluky známkuje. „Není to na kouli nebo čtyřku z těláku?“ lehce provokuju. „Copak jim můžu zkazit vysvědčení?! Když se blíží konference, nechám je v oblečení dělat shyby na hrazdě, příště třeba házet na koš, a pak jim dám jedničky.“

Následují další šokující informace. „Na jiných školách je situace stejná, taky cvičí jen třetina deváťáků. Říďové o tom vědí, ale neřeší to,“ dodává. Možná se to ředitelům jeví jako prkotina, napadá mě. Ale tak to přece nelze brát, neboť tu dostává na frak autorita pedagoga a vůbec školy jako takové. Současně se nabízejí otázky: Proč jsou takto zbytečné hodiny ve školním rozvrhu, a to dvakrát týdně? Mohou v nich děti naplno cvičit, když se pak bez možnosti umytí musí rychle převléknout a vrátit do třídy na další vyučování? Není nakonec počínání těch kluků, co se nepřevlékají, docela rozumné? I když se oni nepochybně a především pubertálně frajeří.

Už slyším odpověď pedagogických odborníků, že dnešní děti až moc času prosedí u počítačů, takže by potřebovaly více hodin tělesné výchovy. Dobrá, ale určitě ne takových hodin, při nichž se v tělocvičně převážně hrají hry na mobilu.





Snažili jste se ve škole vyhnout tělocviku? Hlasujte v anketě na konci článku.








Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ