MHD: Musíme si pomáhat

MHD: Musíme si pomáhat

MHD: Musíme si pomáhat

Na zastávce v Písnici zemřel řidič autobusu pražské MHD, kdekdo to slyšel nebo četl. V tu chvíli se mi vybavilo nedávné setkání se známým: jeho syn řídil autobus MHD, ale po půlroce od volantu utekl a vrátil se k tlačítkům tramvaje.

Na konečné zastávce v Písnici zemřel řidič autobusu pražské MHD, kdekdo to slyšel nebo četl. V tu chvíli se mi vybavilo nedávné setkání se známým: jeho syn řídil autobus MHD, ale po půlroce od volantu utekl a vrátil se k tlačítkům tramvaje.
„V autobusu zažíval velké stresy – z dopravy v ulicích Prahy a hlavně z chování lidí. Plat, který bral, za to nestál,“ řekl. Cestující jsou stále agresivnější, tvrdí řidiči autobusů MHD nejen v Praze, ale třeba i v Mostě či Ostravě. Zejména u nočních linek.


Incident řidiče s opilým cestujícím v Písnici se sice odehrál večer, ale to na věci nic nemění. Opilec si chtěl v busu zakouřit. Řidič ho v rámci svých povinností upozornil, že je to zakázáno. Došlo ke konfliktu, fyzickému střetu, a nepochybně i k řidičovu rozrušení. Faktoru zřejmě na celé tragédii nejpodstatnějšímu. Bylo mu přes padesát, hodně toho jistě za volantem v šílené pražské dopravě odjezdil. Ty hodiny stresů se musely projevit. Pitva neprokázala, že zemřel po úderu pěstí, takže zřejmě nevydrželo srdce...

Dopravní podnik hl. m. Prahy je bezradný v tom, jak řidičům zajistit bezpečnost. Tomu lze rozumět, jakkoli se s tím nelze smířit. A tak mi přijdou užitečné rady psychologů o tom, že by se takové situace neměly hrotit. Chce to spíš zachovat klid a schopnost uvažovat, víceméně při výtržníkově agresi raději ustoupit. Ve vhodnou chvíli a co nejrychleji zavolat policii.
Pokud to však nelze, psychologové radí, aby se řidič obrátil s prosbou na někoho z cestujících. Konkrétně oslovil „pána v červeném svetru“. Agresor najednou zjistí, že je proti němu přesila, a konkrétně oslovený muž se neodváží zůstat před ostatními pasažéry lhostejný. Nepochybně něco řekne a není vyloučeno, že i dalším cestujícím z davu bude trapné se nepřipojit.
Není to stoprocentní, natož geniální řešení, ale podle všeho by tragédii v Písnici zabránilo. Z toho vyplývá, že v MHD si slušní cestují budou muset pomáhat.



Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ