Když nezazvoníš, alespoň promluv

Když nezazvoníš, alespoň promluv

Když nezazvoníš, alespoň promluv

Kdykoliv se na bicyklu přiblížím zezadu k pěším turistům, tak ve vzdálenosti zhruba patnácti metrů zavolám „S dovolením!“ A to hlasem přiměřeně zvučným, neboli nezařvu, aby se nevyděsili.

Kdykoliv se na bicyklu přiblížím zezadu na lesní či polní cestě k pěším turistům, tak ve vzdálenosti zhruba patnácti metrů zavolám „S dovolením!“
A to hlasem přiměřeně zvučným, neboli nezařvu, aby se nevyděsili. Když je pak míjím, poděkuju. Takto upozorňuji pěšáky i tehdy, bývá-li na cestě dost místa, protože dotyční mohou zničehonic náhle ukročit do mé dráhy.

Proč o tom píšu? Minulý týden jsem se toulal Šumavou. Po dlouhé době nikoliv na kole, ale pěšky. Často na asfaltových lesních cestách, podél nichž mnohdy bublal potok. Takže šance slyšet cyklistu byla minimální. A taky ani jeden, a že jich byly desítky, nepípl, když mě a ženu míjel. Bylo krásné počasí, měl jsem dobrou náladu a nechtěl si ji kazit diskusí a „poučováním nepoučených“. Ale ta bezohlednost mě štvala.


A tak jsem hned ze šumavských hvozdů volal cyklistickému expertovi, náruživému jezdci po přírodních cestách, aby mi to objasnil. Řekl zhruba tohle: „Lidi mají hodně drahá kola, na něž se stydí umístit zvonky, i když jsou už moderní, žádné předpotopní typy z dob našich předků. Stydí se i promluvit a upozornit na sebe, patrně ani nepředvídají možnou kolizi. Je to problém, ale zase ne tak velký. Chce to jen ohleduplnost.“

On sám má kolo za několik desítek tisíc korun a instaloval na ně cinkátko moderního a nenápadného designu; skoro prý není vidět. Cinkne, projede a poděkuje.
Chtěl jsem se ještě zasvěceně poučit na webu Nakole.cz, kde se na dané téma diskutovalo. Ale smíchaly se tu problémy cyklistů, pěšáků, in-line bruslařů a dokonce i jezdců na koních. V takové změti jsem se zákonitě ztratil.
Nejlepší řešení bývá obvykle to nejjednodušší: cinknout nebo promluvit, kvůli tomu přece ruka ani huba nikomu neupadne, projet a poděkovat.



Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ