Ženský box na OH: <br/>Zvrhlost, nebo nová realita?

Ženský box na OH:
Zvrhlost, nebo nová realita?

Ženský box na OH:
Zvrhlost, nebo nová realita?

Stále probíhající emancipace mužského a ženského světa boří stereotypy. Hodně viditelná je ve sportu. Ženy už dávno hrají fotbal, hokej i ragby, nedávno začaly skákat na lyžích...

a na letní olympiádě 2012
v Londýně budou boxovat. Je to chyba, či přímo zvrhlost, nebo nová realita v trendu korektnosti dneška?





„Námitky, že je ženský box příliš tvrdý, už stěží obstojí ve srovnání s tím, co vidíme v jiných sportech, které ženy provozují. Myslím třeba rvavost džudistek, tvrdost soubojů hokejistek, obrovskou tréninkovou zátěž gymnastek, plavkyň či běžkyň na lyžích. To jsou ženské sporty, které se již na olympiádě zabydlely a nikdo se nad tím nepohoršuje,“ říká Šárka Stoklásková z Brna, jedna z prvních našich boxerek, dnes trenérka a majitelka SK Lady Box & Kicks, jediného ženského klubu u nás.









V londýnském olympijském ringu by se mělo boxovat v pěti ženských hmotnostních kategoriích. Zatím se ví o třech: do 51 kg, do 60 kg a nad 75 kg. Ale ani v té „supertěžké pětasedmdesátce“ by si prý děvčata neměla ublížit. Protože nemají tak silné údery jako muži, hlavu jim chrání helma a ňadra speciální chrániče. Nicméně ke stavu k.o., kdy po úderu jeden soupeř není schopen pokračovat v boji, dochází i v ženském ringu, byť ojediněle. Takže si opravdu neublíží?!


Podle Mezinárodní boxerské amatérské asociace (AIBA) se boxu věnuje již půl miliónu žen ve 120 zemích. Není divu, že takové masovosti podlehl i Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Jen evropského šampionátu v Dánsku 2007 se zúčastnilo 137 boxerek ze 26 zemí. Česko vybojovalo první medaili, bronzovou, na ME 2006 v Polsku díky studentce sportovního gymnázia v Rakovníku Martině Schmoranzové. Jinak domácí mistrovství proběhlo vedle šampionátu mužů letos již počtvrté; boxovaly dvě desítky žen, dalších asi osmdesát jich trénuje v klubech. Největšími baštami jsou Praha a Brno.


Nakonec – proč ne, emancipace je emancipace. Milé dámy (věkový limit je 34 let), máte, co jste chtěly. Vstup boxerek na olympijskou scénu MOV vysvětluje snahou o zvyšování rovnováhy mezi počtem sportovců a sportovkyň. Přijímám, ale netleskám, a ačkoliv nejsem v otázce emancipace ani trochu šovinista, pohled na boje v ženském ringu mě vůbec neláká.










Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ