Výsledek dobrý, hra mizerná

Výsledek dobrý, hra mizerná

Výsledek dobrý, hra mizerná

Celkový pocit z výhry nad Belgií 3:1? Nic moc. Naše góly padly po standardních situacích – dvě dorážky zblízka a penalta čili fotbalová chudoba. Avšak nadále platí: výhra v září v Bratislavě nad Slováky je stále v silách českého týmu.

Celkový pocit z výhry nad Belgií 3:1? Nic moc. Avšak nadále platí: výhra 5. září v Bratislavě nad Slováky je stále v silách současného českého týmu. I když v přípravě s Belgičany byl český fotbal v útoku kombinačně kostrbatý a při bránění chvílemi bezradný. Naše góly padly po standardních situacích – dvě dorážky zblízka a penalta čili fotbalová chudoba.


Nový trenér reprezentace a zároveň nový předseda fotbalového svazu Ivan Hašek to jistě dobře ví, ale jako zastánce pozitivních přístupů správně chválí hráče za to, že ukázali stoprocentní snahu. Pro klíčový zápas se Slovenskem chce ještě povolat šestatřicetiletého útočníka Jana Kollera. Ten patří v kvalitní ruské lize k obávaným střelcům; o jeho služby mají zájem například v Zenitu Petrohrad. Dvoumetrový „Dino“ (tedy Koller) by mohl být v bratislavském utkání užitečným „beranidlem“ v soubojích před brankou. Zejména když slovenský stoper Martin Škrtel, hráč Liverpoolu, se nedávno vážně zranil a v utkání proti Česku pravděpodobně nenastoupí.


Lze usuzovat, že Slováci budou před kulisou 25 tisíc diváků (bratislavský stadión na Tehelném poli je už dnes vyprodán) mocně útočit, k čemuž mají i mentálně vhodný tým, složený téměř z juniorů.




Ivan Hašek se svám týmem bude proto sázet na obranu a rychlé protiútoky, případně centry na pivota Kollera. Euforicky hrající Slováky bychom asi stejně nějakým brazilským fotbalem nepřehráli.
Ostatně s hráči, kteří jsou k dispozici, toho nejsme schopni. To by muselo nastoupit aspoň šest Rosických nebo Nedvědů. Volbu obranné taktiky pro „zápas roku“ naznačil Hašek tím, že ve druhé půli zkoušel proti Belgii stopera Rozehnala na místě záložníka.




Hráči Slovenska, kteří na jaře zvítězili v Praze 2:1, budou mít na domácím hřišti „povinnost“ vyhrát, což jim jejich roli jistě zkomplikuje. Pro naše fotbalisty to naopak může být výhoda.



Každopádně už dnes by měli příznivci fotbalu myslet na několik termínů v příštích měsících: 5. 9. hrajeme v Bratislavě, 8. 9. doma se San Marinem (zápas s amatéry by měl být spíš tréninkem), 10. 10. doma s Polskem (těžší soupeř než Slovensko) a 14. 10. doma se Severním Irskem (ostrovní fotbal nám svou tvrdostí nikdy moc nevoněl).



Vyhraje-li Haškův celek hlavně první a pak další tři utkání, je šance probojovat se na MS 2010 v Jižní Africe reálná. Za pokus to stojí. I když ještě před druhým poločasem včerejšího přáteláku s Belgií bych na to nevsadil.





Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ