Šanci přežít pád letadla

Šanci přežít pád letadla

Šanci přežít pád letadla

... považuje důstojník slovenské armády Martin Farkaš za náhodu a přirovnává ji k šanci na výhru ve Sportce. Zachránil se jako jediný po pádu slovenského armádního letadla 19. ledna 2006 nedaleko Košic.



V Reflexu č. 32 vychází právě text o leteckých nehodách a příbězích lidí, kteří je přežili (MĚSÍC MÉHO ŽIVOTA MI VYPRÁVĚLI). Vznikal složitě, detektivně, i hekticky. Protože se do něj nedostalo vše, dodatečně přinášíme část Farkašova vyprávění:
„Taková událost změní život, i když se snažíte, aby se tak nestalo. Já se chtěl hlavně vyhnout tomu, abych byl hrdina, či něco podobného. Mám spíš pocit, že jsem hrdinou na úkor těch, kterým se přežít nepodařilo. Lidi se na mne dívají jinak. Někdy je to fajn, a pomůže mi to třeba něco vyřídit, ale často také dostávám otázky, které vnímám velmi osobně a nechci o nich mluvit s někým cizím.
Po nehodě jsem chtěl co nejdřív nastoupit do práce, běžně žít a omezit zájem médií. To, že jsem čtyřicet dní po nehodě opět pracoval, mi psychicky pomohlo. Od velitele jsem měl úlevy z fyzických cvičení, ale když se po měsíci doléčila ruka i žebra, fungoval jsem naplno.


Co se týká samotné nehody, bezprostředně po ní jsem byl v šoku, později v nemocnici jsem se postupně probíral a uvědomoval si, že nejde o zlý sen. Plně jsem vše pochopil, až když jsem v televizi viděl pohřeb kamarádů. V tu chvíli však místo úlevy nastaly výčitky svědomí. Proč jsem přežil jen já? Jak se mohu podívat do očí rodičům, manželkám či dětem těch, kteří zahynuli, a přitom mně se nic nestalo...
S většinou z nich jsem prožil v misi KFOR v Kosově minimálně půl roku, za situací, v nichž se lidi velmi sblíží. Tím horší bylo smiřování se s jejich ztrátou. Vím, že tyhle myšlenky nemají racionální základ, nicméně stále se vracejí.
Dostávám otázky, zda se mi po nehodě změnily životní priority. Odpovídám, že před ní jsem byl optimista, a myslím, že i po ní jím zůstávám. Snažím se, aby se i lidi v mém okolí dívali na svět trochu víc přes růžové brýle a nebrali všechno moc vážně.
Pobyt tady máme všichni časově omezený, proto bychom ho měli využít na příjemné věci. Ptal jsem se lidí, kteří nehodu vyšetřovali, proč jsem přežil, ale nedokázali odpovědět. Tvrdí se, že o něco větší šanci přežít leteckou havárii mají ti, kteří se nacházejí v zadní části stroje, ovšem i tak jde o šanci mizivou. Je to obrovská náhoda, asi jako vyhrát ve Sportce. Jen je mi líto, že nás nevyhrálo všech třiačtyřicet.
Často zaznívá otázka, zda se k nehodě vracím ve snech. Brzy po havárii, se mi občas zdálo o kamarádech, kteří v letadle zahynuli, ale byly to příjemné sny, oni se usmívali.“
Martin Farkaš utrpěl otok mozku, menší zranění obličeje a hlavy, pohmožděniny žeber i rukou. Dnes mu vše připomínají jen jizvy. „Pouze občas, a to při změně počasí, mě bolí hlava, ale to je to nejmenší, co se mi mohlo stát. Sportuji jako kdysi – plavu, jezdím na kole, hraju fotbal i basket,“ dodává. Nakonec žádá o tlumočení díků českým kolegům z KFOR v Kosově, kteří ho po nehodě navštívili v košické nemocnici a později i doma.


Ještě přežít ztroskotání lodě...
Jaromír Kratochvíl, žijící dnes v obci nedaleko Prahy, přežil v roce 1976 havárii letadla u Bratislavy spolu s dalšími dvěma pasažéry. Jedním z nich byl Francouz cestující na svou svatbu. „Přežil autohavárii, srážku vlaku, nejnověji pád letounu. A tak prý musí ještě přežít ztroskotání lodě. Proto žertem plánoval svatební cestu zaoceánskou lodí,“ vyprávěl pan Kratochvíl.
S Francouzem se spřátelil a dlouho si s ním psal. A teď přichází pointa: Boris Filan, slovenský spisovatel, scénárista a textař, vydal v roce 2007 knihu fejetonů Bratislavské krutosti, v níž líčí, že onen Francouz slavil své přežití třídenním flámem a třetí noc nad ránem se zabil ve vypůjčeném autě, které dostalo smyk... Tak se rodí fámy a legendy. Chybička se vloudila, pane Filane.


Kompletní text Pavla Kováře MĚSÍC MÉHO ŽIVOTA MI VYPRÁVĚLI najdete v Reflexu č. 32/2009
Příběhy pasažérů, kteří přežili leteckou katastrofu
Návody, jak přežít, lze brát s úsměvem i vážně
Deset největších leteckých neštěstí
Letošní nejznámější havárie
Na filmy o leteckých neštěstích se nedívejte


Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ