Je nehodný a rodič ho vydědí II

Je nehodný a rodič ho vydědí II

Je nehodný a rodič ho vydědí II

Nedávno jsem tu psal o novém a hojně se šířícím jevu současnosti – o vydědění potomků rodiči – a vyzval jsem čtenáře ke spolupráci. Sešly se příběhy plné zklamání, nedorozumění, hořkostí, křivd...

Před necelými dvěma týdny jsem na tomto místě psal o novém a hojně se šířícím jevu současnosti – o vydědění potomků rodiči.
Notáři totiž tvrdí, že nyní vyhotovují až pětkrát víc listin o vydědění než před deseti lety. Chceme tuhle situaci detailně přiblížit v tištěném Reflexu. Proto jsem vyzval čtenáře Reflex.cz ke spolupráci.

Poslali jste konkrétní příběhy různých typů. Příběhy plné zklamání, nedorozumění, hořkostí, křivd, jež se odehrávají v rodinách, tedy mezi lidmi, kteří by měli mít k sobě nejblíže. V některých však i přesto zazněla naděje. Například rodiče vydědili syna, který nepracoval a měl časté drogové úlety, leč nedávno sám ze svého rozhodnutí podstoupil léčení a zatím se drží. Rodiče proto uvažují o změně svého rozhodnutí.

Zopakujme, že v České republice lze vydědit svého potomka, jestliže ten: 1. v rozporu s dobrými mravy neposkytl zůstaviteli (rodiči) pomoc v nemoci, stáří či v jiném případě, 2. trvale neprojevoval o zůstavitele opravdový zájem, který by měl projevovat, 3. byl odsouzen pro úmyslný trestný čin k odnětí svobody nejméně na jeden rok, 4. vede trvale nezřízený život.

Silný příběh poslal mladík, jehož vydědili rodiče kvůli jeho homosexuální orientaci. „Majetek po rodičích tak připadl mému heterosexuálnímu bratrovi, přestože rodiče dlouhodobě doslova týral,“ uvedl pisatel.

Několik čtenářů přispělo úvahou o tom, že staří lidé k vydědění sahají leckdy neoprávněně, protože mají sklony buď si vymýšlet nebo své děti takto vydírat. Zazněly i příběhy o soudních tahanicích a jejich složitých dozvucích. Nicméně ještě jednou vyzývám čtenáře, pokud byste se chtěli se svými příběhy svěřit, pište prosím na adresu pavel.kovar@reflex.cz. Anonymita zůstane samozřejmě zachována.


Pavel Kovář: JE NEHODNÝ A RODIČ HO VYDĚDÍ (Reflex.cz, 21. 7. 2009)



Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ