Doktore, přijďte k soudu, máte-li pravdu!

Doktore, přijďte k soudu, máte-li pravdu!

Doktore, přijďte k soudu, máte-li pravdu!

Urolog Zbyněk Veselský je obžalován z podvádění pacientů. Podle státního zástupce vylákal od tří lidí za neúčinnou léčbu tři sta tisíc korun.



Po několikaletém vyšetřování se případ dostal k soudu, ale lékař k němu již dvakrát nepřišel. Neúčast omlouvá svým zhoršeným psychickým stavem.
Obžalovaný údajně jednomu pacientovi sdělil, že má rakovinu, a pak mu nabídl speciální léčbu za peníze. Pak se však ukázalo, že dotyčný tímto onemocněním netrpěl. Lékaři nyní hrozí až tři roky vězení. On ale všechna obvinění odmítá s tím, že takovou diagnózu nestanovil a za léčbu si nevzal žádné peníze. Média o kauze informovala již víckrát; naposledy všechny tři české televizní kanály ve zpravodajství 24. června.


Veselského přátelé, kteří věří v jeho nevinu, se na mne obrátili, abych o případu napsal v Reflexu. Proto jsem se s lékařem ještě před zahájením soudu sešel. Na první pohled slušný člověk líčil údajně pravdivou verzi kauzy. Zní věrohodně stejně jako nevěrohodně: jde prý o mstu od lékaře, jenž si najal „pacienty“, aby za spolupráce se spřátelenými policisty dotáhli případ k soudu a doktora lidsky i profesně zničili... Jak jsem koupil, tak prodávám. Přehnaná konstrukce? Možná, ale divme se, když tak často zaznívají zprávy o podrazech páchaných za účasti policie či justice.
Doktor líčí příběh jako román o spiknutí proti sobě. S fakty i spekulacemi. Vadí mu, že média informují o kauze jednostranně, ve prospěch obžaloby, a nezajímá je, že hlavní žalobce byl členem ochranky kontroverzního podnikatele Ivana Jonáka a zároveň kulturistou, kterého kvůli dopingu vyloučili ze svazu kulturistiky. Dodává, že dotyčný se přátelí s policistou, jenž případ vyšetřoval. Na otázku, proč byl s takovým pacientem v kontaktu a léčil ho (řádnou léčbu nepopírá), odpoví, že tohle nevěděl v době, kdy mu byl doporučen známým lékařem.
Když se Veselský nedostavil k prvnímu přelíčení v květnu, soudce řekl, že ho bude povolávat znovu a znovu. A tak jsem doktorovi zavolal, že podle mého mínění ztratil svou neúčastí hodně bodů jak před soudem, tak před médii a potažmo před veřejností. Nevěřil. Spoléhá zjevně na taktiku svého advokáta. Na jeho místě bych ale k soudu přišel a obvinění smetl ze stolu, pokud – jak tvrdí – je pravda na jeho straně.


Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ (Reflex online)