Opět striptýz pro nekrofily?

Opět striptýz pro nekrofily?

Opět striptýz pro nekrofily?

Před dvěma lety viděla Praha kontroverzní výstavu Bodies Revealed, kterou tvoří plastiky z lidských těl. Expozice, jež cestuje celým světem a od začátku týdne je otevřena v Modřicích u Brna, není tedy pro našince novinkou.

Před dvěma lety viděla Praha kontroverzní výstavu Bodies Revealed, kterou tvoří plastiky z autentických lidských těl. Expozice, jež cestuje celým světem a od začátku tohoto týdne je otevřena v Modřicích u Brna, není tedy pro našince novinkou.
Nové je snad jen to, že Ministerstvo pro místní rozvoj chystá ve spolupráci s Českou anatomickou společností trestní oznámení na pořadatele akce s cílem výstavu zakázat.
V roce 2007 s její instalací v pražské Lucerně nesouhlasilo rovněž vedení České anatomické společnosti a dále mj. kněz Tomáš Halík či lékař a poslanec Boris Šťastný, místopředseda zdravotnického výboru sněmovny; a to především z etických důvodů. Nebylo jim to však nic platné. Nyní chce Ministerstvo pro místní rozvoj připojit i argumenty legislativní: porušení zákona o pohřebnictví.


Jakou mají odpůrci výstavy šanci? Obávám se, že mizivou. Jde totiž o byznys, těžící z lidské zvědavosti. Přičemž kdekdo může dodat, že i ze zvrácenosti. Je to tedy striptýz pro nekrofily? Možná, i když jejich procentuální výskyt v populaci žádné statistiky neuvádějí. Na druhou stranu mají pořadatelé výstavy dobře připravené protiargumenty: „Šíříme osvětu, například na exponátu plic kuřáka je vidět, jak jsou zčernalé. Návštěvníci poznají názorně anatomickou stavbu těla. Jde o poučení vhodné i pro školní mládež.“

Ano, už vidím hloučky hihňajících se puberťáků před tuctem postav stažených z kůže, nastavených do různých bizarních poloh. A vnímám samozřejmě komerční kalkulaci vystavovatelů: v modřickém obchodním centru Olympia očekávají do konce září návštěvu minimálně sta tisíc lidí, při ceně vstupenky od 250 do 350 korun. Jednoduché počty, že? A proto ani tamní starosta nevidí v instalaci problém. „Je v ohraničeném soukromém prostoru, veřejnosti není volně přístupná, vybírá se vstupné. Není tu ani rozpor se zákonem o pohřebnictví," poučil zpravodaje ČTK.
Byznys ale nemusí vyhrát, budou-li soudní lidé výstavu ignorovat.


Jaký je váš názor? Měla by být výstava zakázána? Hlasujte v anketě
VÝSTAVA MRTVÝCH TĚL – BARBARSTVÍ, NEBO OSVĚTA?



Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ (Reflex online)