Haškův návrat: obdiv i údiv

Haškův návrat: obdiv i údiv

Haškův návrat: obdiv i údiv

V NHL se zpočátku smáli jeho stylu, že padá na led a chytá na zádech – rukama i nohama. Nechtěli ho. Byl otrávený a po dvou letech na farmě Chicaga toužil po Evropě. Ale pak ještě dostal šanci. Karta se obrátila.

V NHL se zpočátku smáli jeho stylu, že padá na led a chytá na zádech – rukama i nohama. Nechtěli ho. Byl otrávený a po dvou letech na farmě Chicaga toužil po Evropě. Málem kývl Švédsku, ale pak ještě dostal šanci. Karta se obrátila.
Náhoda? Osud? Jeho talent a píle? To už je dnes jedno. Dominik Hašek se stal superhvězdou NHL. Pak dvakrát ukončil kariéru a byl zase trochu pro smích. Nyní se ve svých 44 letech chce potřetí vrátit. Co si o tom lze myslet?

Pro peníze to určitě nedělá. Za svou kariéru v NHL si vydělal podle věrohodných zdrojů asi miliardu a půl korun; samozřejmě před zdaněním. Jestliže pak přišel krachem své firmy Dominátor (sportovní oblečení) „jen“ o devadesát miliónů, neznamenalo to katastrofu. I tak může pohodlně žít jako rentiér on i jeho rodina do konce svých dnů.
Pro větší slávu se taky jistě nevrací. Z olympijského Nagana má tu historicky nejzářivější zlatou medaili, dvakrát získal Stanley Cup, dvakrát byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem NHL a šestkrát nejlepším brankářem této světové soutěže. Nikdo ze známých brankářů se takovou bilancí nemůže pochlubit.
Za Haškovým návratem je nepochybně jeho stále neutuchající touha hrát hokej, jak byl celý život zvyklý, a pak jistota, že i po čtyřicítce má extraligovou formu. Zájem o něj mají údajně rodné Pardubice, Sparta a ještě dva další české týmy.
Tolik tedy obdiv. A nyní údiv. Haška při jeho dvou dosavadních koncích kariéry trápilo zdraví. A tak se nabízí otázka: Má zapotřebí si dále týrat tělo, které je vrcholovým sportem beztak hodně opotřebované? Kdyby na tuto otázku odpovídal, jistě by řekl, že to má zapotřebí. Co jiného může říct tenhle asketa vyznačující se i značnou umanutostí. Kolik lidí ho třeba zrazovalo před podnikáním ve sportovním odívání, kde neměl šanci v konkurenci světových gigantů... Marně.
Přejme mu proto pevné zdraví a ještě jednu zdařilou sezónu. Pak snad pochopí, že umění odejít je taky velké umění. Možná největší.
Původně jsem chtěl tento sloupek ukončit seznamem tuzemských slavných fotbalistů a hokejistů, kterým v seniorském věku činí problém normální chůze. Ale bylo by to nepřípustné vyzrazení novinářského tajemství, trochu na způsob lékařského, a tak to neudělám...



Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ (Reflex online)
Související články:

Konec dominátora
Pavel Kovář: KONEC DOMINÁTORA
(Reflex č. 31/2008)
Dominik Hašek znovu svolal tiskovou konferenci, na níž šokoval svým prohlášením: "Zjistil jsem, že firma prodělává třicet tisíc korun denně. Proto kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu ukončuji její činnost...
Pavel Kovář: KARIÉRA PO KARIÉŘE
(Reflex č. 48/2007)
Dominik Hašek, Karel Poborský, Roman Šebrle, Kateřina Neumannová – slavní sportovci se v závěru své sportovní kariéry vydali na další životní dráhu. Tihle jsou nejznámější, ale nejsou zdaleka sami. Co si o přechodu profesionálních sportovců do života po skončení jejich kariéry na hřištích myslíte vy?