Populista Langer nezná zákony

Populista Langer nezná zákony

Populista Langer nezná zákony

Fotbaloví hooligans již hodně dlouho každého popouzejí. S notoricky známým problémem si však společnost neumí poradit.

O řešení se žvaní nesmysly, což se týká mnoha poslanců i ministra vnitra Langera, který populisticky hřímá, že daňový poplatník by tady neměl přispívat na policejní zjednávání pořádku, protože fotbal je soukromá věc. Mýlí se však, a to hluboce.

Krizových zápasů v naší lize, kdy hrozí takové agresívní nájezdy, může být kolem deseti až patnácti ročně. České dráhy vypravují pro ně speciální vlaky, nebo alespoň zařazují do souprav několik zvláštních vozů, aby ochránily normální slušné cestující. Používají staré vagóny, protože fotbaloví ožralci se při cestě baví ničením sedadel a všeho, co lze zničit. Škody v řádech desítek tisíc korun (občas i sto tisíc) na jednom vlaku jsou však nevymahatelné. Jde vlastně o odpis. Tím se však nikdo nezabývá. Proč? Je to od ČD správný přístup?

Po státních ČD se ožralých zástupů s klubovými šálami ujme další státní instituce – Policie ČR -, aby je hezky dovedla od nádraží ke stadiónu. V akci jsou stovky policistů pěších se štíty a přilbami, pár taky na koních, a nad nimi hřmotí vrtulník. To je zákonná povinnost policie, která tak chrání majetek občanů. Daňoví poplatníci si ji přece platí. Leč u bran stadiónu dává policie od hord výtržníků ruce pryč, jak prosazuje ministr vnitra. Protože podle něj se má o pořádek na stadiónu postarat pořadatel na stadiónu a policie zasáhne jedině, když to pořadatelé nezvládnou. Přitom oni, byť najatí lidé z bezpečnostních agentur, nejsou na pacifikaci výtržníků školeni a ani vybaveni pomůckami. Navíc – a to je závažné – nemají oporu v zákoně, protože kdyby pořadatel výtržníkovi fyzicky ublížil, může pak soud s ním hravě prohrát. A každý snad ví, že opilé zběsilce nelze umravňovat slovně.



Langerův náhled tak zjevně a z mnoha úhlů pohledu postrádá logiku. Policie zůstává před stadiónem, je tedy na výjezdu, erár má tak jako tak výdaje. Navíc je tu další problém – kolize dvou zákonů. A to zákona o podpoře sportu, podle něhož policie musí zasahovat všude, kde je ohroženo zdraví, majetek i bezpečnost občanů, s novelizovaným zákonem o policii, podle kterého nemají policisté v hledišti sportovišť co dělat. Tohle však ani jeden ze žvanilů ve sněmovně, stejně jako mnozí komentátoři v médiích, vůbec netuší. Plují proto na povrchní vlně neznalosti a jsou „chytří“. Nanejvýš si všimnou, že kluby i hráči jsou v miliónových balících, a tím mají úplně „jasno“.

Zdá se, že jediný recept na problémy s hooligans našly docela nenápadně a přitom chytře fotbalové kluby. Například Slavia se domluvila s Baníkem Ostrava, že vstupenky na vzájemné utkání v Edenu budou pro ostravské diváky pouze v předprodeji, a to na jméno a občanský průkaz. Při vstupu na stadión se pak návštěvníci zkontrolují. To by mohlo být uspokojivé řešení.






Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ (Reflex online)


Související články:

Petr Holec: IVANOVA MELA (Reflex online, 23. 2. 2009)
Ke splasknutí humbuku tentokrát stačil hned první zápas jarní části fotbalové ligy, Brno-Baník: jako tisíckrát předtím musela idioty z Ostravy na stadionu klidnit policie, soukromá ochranka logicky nestačila...

Pavel Kovář: ZRUŠÍME ALEJE I FOTBAL? (Reflex online, 23. 2. 2009)
Jenomže fotbalový zápas za účasti tisícovek zběsilců nelze srovnávat s diskotékou, kde se dá pár výtržníků lehce zpacifikovat. Na stadiónu vládne jiná situace...

Co si myslíte vy? MÁ BÝT POLICIE PŘÍTOMNA BĚHEM RIZIKOVÝCH ZÁPASŮ NA FOTBALOVÝCH STADIÓNECH? Hlasovat můžete ZDE.