Zrušíme aleje i fotbal?

Zrušíme aleje i fotbal?

Zrušíme aleje i fotbal?

Evidentní hloupost, ale i tak může stát otázka. Často mě totiž udivuje, jak si dnešní společnost neumí poradit s celkem banálními ...

záležitostmi. Teď jde třeba o kácení či nekácení stromořadí podél silnic a také o udržení veřejného pořádku v souvislosti s fotbalovými zápasy.
Aleje u silnic ohrožují životy motoristů, proto bylo v předminulé zimě pokáceno kolem tří tisíc stromů. Dalšímu kácení nahrává loňská statistika: po nárazu do stromů zemřelo 177 lidí, tedy 66 procent všech obětí na silnicích. A přitom by stačilo tak málo: zákonem snížit rychlost vozidel v alejích a hlavně – jezdit opatrněji. K čemu je spěchálkovi najetí pěti minut na loudavce, když je pak ztratí klábosením u kafe v motorestu?
Rozumně uvažující lidi soudí, že aleje patří do naší krajiny, a proto považují jejich kácení za svého druhu rasismus. Zastánci razantních řešení si však už brousí pily. Teď se bude debatovat, až se budou hory (i stromy) zelenat. A přitom, jak už bylo řečeno, stačilo by tak málo...


Fotbal, to je jiná. Utkání, v němž o něco jde, se totiž často skládá ze dvou zápasů. Vedle zápolení týmů na hřišti dochází i k utkání fanoušků obou klubů, jež ale s fotbalem jako takovým nemá nic společného. Tohle jejich fyzické napadání je výrazem jakéhosi atavismu, dědictví po předcích. Může jít i o adrenalin, ale hlavně je to počínání davově zdivočelé lůzy, kterou těší ničení všeho, co jí přijde pod ruku – od železničních vagónů přes autobusy až k zařízení restaurací a hledišť stadiónů.
V neděli o tom tihle rowdies přesvědčili v zápasech Brno–Ostrava a Olomouc–Sparta. Skoro se však nabízí podezření, že byli vyprovokováni novým postojem ministra vnitra Ivana Langra. Ten totiž odmítl dosavadní praxi, kdy policejní jednotky zasahovaly přímo v hledištích stadiónů, a prosadil názor, že tam se má o pořádek postarat pořadatel, tedy fotbalový klub. Jenomže fotbalový zápas za účasti tisícovek zběsilců nelze srovnávat s diskotékou, kde se dá pár výtržníků lehce zpacifikovat. Na stadiónu vládne jiná situace. Kluboví pořadatelé z Brna najali tři sta ostrých hochů z bezpečnostních agentur, ale ti se ve strachu o život dali před přesilou divokých ostravských fanoušků na útěk. Policejní jednotky, které čekaly před stadiónem a byly tak jako tak na výjezdu, pak stejně musely udělat pořádek. Kdyby však stály kolem hřiště již od začátku zápasu, vzbuzovaly by respekt, takže rowdies by zdaleka tolik nezlobili.
Langer se tady zjevně mýlí, proto musí být zákon změněn. Znovu se tak nabízí zakomponování „anglického návodu“: ať se výtržníci, kteří již byli dříve zadrženi na stadiónech, hlásí v rámci trestu v hodinu zápasu na policejní stanici v místě bydliště, a to třeba i po několik let.
Co si o přítomnosti policie na fotbalových stadiónech myslíte vy? Hlasujte v anketě.




Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ (Reflex online)


Související články:

Petr Holec: IVANOVA MELA (Reflex online, 23. 2. 2009)
Ke splasknutí humbuku tentokrát stačil hned první zápas jarní části fotbalové ligy, Brno-Baník: jako tisíckrát předtím musela idioty z Ostravy na stadionu klidnit policie, soukromá ochranka logicky nestačila...