Rákosko, vrať se!

Rákosko, vrať se!

Rákosko, vrať se!

Roky se tvrdilo, že nejrizikovější povolání mají horníci, piloti či novináři. Nyní se k nim mohou řadit i učitelé ...

Roky se tvrdilo, že nejrizikovější povolání mají horníci, piloti či novináři. Nyní se k nim – s mírnou nadsázkou řečeno – mohou řadit i učitelé, jak dokazuje loňský případ ze Železného Brodu. Na pokyn, ať si uklidí nepořádek u lavice, odsekl žák: „Seber si to sám, šmejde!“ Načež se učitel a zároveň ředitel ZŠ neudržel a drzounovi nafackoval. Jiný výtečník to natočil mobilem, umístil na Internet a kauza byla na světě. Před pár dny ale tragicky skončila: pedagog se oběsil.
Co je nutné dodat? Za prvé: jak jsme mohli v TV-zpravodajství či na Internetu vidět (na video se můžete podívat ZDE), fackování nebylo nijak přehnané. Za druhé: město po medializaci případu odvolalo ředitele z funkce, třebaže se hned po incidentu omluvil rodičům žáka; to byl od radních vrcholně chybný alibismus – zastat se provokujícího frocka. Za třetí: protože se nenašel dopis na rozloučenou, nelze s určitostí tvrdit, že si pedagog vzal život kvůli aféře, mohl mít i jiné problémy; nicméně nechtěl bych být v kůži těch radních, kteří ho odvolali z funkce.

Kdo alespoň trochu sleduje poměry v českém školství, ví, že od roku 1990 v něm stále probíhají reformní snahy. Střídají se nevýrazní šéfové resortu, mění se koncepce, leč ke zlepšení tu nedochází. V nedávné anketě více než tisícovky učitelů jich devadesát procent uvedlo, že za posledních pět let stoupla u školáků agresivita chování, zvýšila se vulgárnost ve slovním vyjadřování a stoupla snaha nerespektovat pravidla (jde třeba o zákaz používat mobily ve škole). Tady je ale na místě zobecnění: agresivita, vulgárnost a nerespektování pravidel sílí totiž v celé naší společnosti. Takže se nedivme: děti jen napodobují chování dospělých.
Dalším problémem je, že po páté třídě odcházejí nejchytřejší děti na víceletá gymnázia, takže na druhém stupni ZŠ vzrůstá podíl žáků bez studijních ambicí, které škola vůbec nebaví. Podle letité kantorské zkušenosti je v každé třídě zhruba třetina dětí chytrých, třetina průměrných a třetina podprůměrných. Odejde-li právě ona chytrá třetina, poklesne logicky úroveň výuky i kázně, což je ve spojitosti s nástupem puberty přímo „lahůdková situace“ pro učitele. A připočíst se často dá i šikana a drogy. Nedivme se proto bezradnosti či syndromu vyhoření pedagogů a případnému povolení jejich nervů.
Čelit agresivitě, vulgárnosti a neposlušnosti ze strany žáků je jistě obtížné bez přirozené autority. Pubescent ze Železného Brodu by si však zcela jistě nedovolil nazvat šmejdem učitele s postavou určitých fyzických parametrů. Řekněme od výšky 190 cm a váhy nad 85 kg. Pakliže se však takový typ Amose-Ramba vyskytuje v našich školách minimálně, nebylo by od věci přikročit opět k mírným fyzickým trestům. Ostatně po návratu rákosek, které byly ještě ve 20. století všeobecně uznávaným i účinným nástrojem k dosažení kázně, volají i dnešní mladí pedagogové. Není přece zavrženíhodné vše, co se osvědčilo naším předkům.



Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ (Reflex online)


O případu z Železného Brodu psal Pavel Kovář v článku NAŠE MILOVANÉ DĚTIČKY (Reflex online, 6. 6. 2008)


Foto Tomáš Vrbenský / Blesk
Nad medializací prohřešků učitelů a jejími důsledky se zamýšlí Ondřej Formánek: SEX, LŽI A VIDEO (Reflex č. 6/2009, na Internetu dostupný od 12. 2. 2009)
V půli ledna vešly do médií PŘÍBĚHY DVOU UČITELEK. Jedna se na Nový rok nechala filmovat při sexu. Druhá se už roky netají obdivem ke Klementu Gottwaldovi a spravedlivému teroru padesátých let. Pověst, psychika i kariéra té první je v troskách. Druhá v pohodě učí dál. Rozhodujeme o dobru a zlu sami, nebo bulvární média jako lidový soudce, jenž si důkazy vyrábí sám a sám se oprávnil k likvidačním zákrokům?

Petr Holec: SOUDRUŽKA SEMELOVÁ (Reflex online, 23. 1. 2009)
... V pražské základní škole například dodnes učí děti předsedkyně pražské KSČM Marta Semelová. A dokonce má tu drzost si stěžovat, že by se ve škole měly víc vysvětlovat dobré skutky komunismu ...