Sportovec roku: loni čtyřka, letos dvojka

Sportovec roku: loni čtyřka, letos dvojka

Sportovec roku: loni čtyřka, letos dvojka

Televizní vyhlašování sportovních anket bývají u nás dlouhodobě nejtrapnějšími pořady. Probíhají většinou v rutinním pojetí estrády z časů před rokem 1989. Tentokrát však Česká televize při vyhlášení Sportovců roku 2008 volila šťastnější přístup.


Na obrazovce se nepředváděl nikdo z bavičů či herců a nežvatlal o tom, jak kdysi dávno poprvé kopl do míče. I když spoluautorovi scénáře a jedinému moderátorovi večera Jakubovi Železnému je co vytknout.

Nejlepším nápadem bylo použití archivních záběrů, které posloužily jako předěly a připomněly všechny vítěze ankety v její historii od roku 1959. Stejně tak lze ocenit, že na rozdíl od dřívějška tu neúčinkovali náhodně vybraní zpěváci (podle kritéria kdo má zrovna volno), ale že se o hudební doprovod postarala pouze skupina Čechomor v doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína.
Moderátor Železný nenutil sportovce „vtipnými otázkami“ k „humoru“, jenž z nich pak často dělá nespravedlivě hlupáky. Oni jsou totiž zvyklí mluvit na kameru jen o sportovních záležitostech a už méně o něčem jiném. Za to Železného pochvalme. Jenomže vzápětí se v několika případech snažil být vtipně sžíravý. Proměnil se v moderátora ze studia politického zpravodajství, což je jeho parketa a kde má v mediálně otřískaných politicích rovnocenné soupeře, na rozdíl od sportovců. Jistě, chtěl být vtipný a chtěl řekněme i rozhýbat obecenstvo. Avšak třeba Marek Eben (i když kdekdo namítá, že Ebena je už moc) by to udělal s větším citem i vtipem.
Zajímavě vyzněla i slibovaná překvapení pořadu. Tím nejlepším byl herec Karel Fiala alias nealko-pistolník z filmu Limonádový Joe, který předával cenu střelkyni Kateřině Emmons.
Jestliže loňské vyhlášení Sportovce roku bylo možné oznámkovat sotva čtyřkou, letos to bylo za dvě.