Co dát prémie na charitu?

Co dát prémie na charitu?

Co dát prémie na charitu?

Je to snad poslední hořká pilulka pro fotbalovou veřejnost po zbabraném evropském šampionátu. Z osmi a skoro půl miliónu eur, které český fotbal dostal od Evropské fotbalové unie (UEFA) za to, že se na elitní turnaj probojoval, se oddělily 2 267 000 eur (v přepočtu třiapadesát a půl miliónu korun), a ty se rozdělí mezi trenéry, hráče a členy realizačního týmu.

Jako odměna těm, kteří fotbalovému národu připravili „zklamání roku“. Hlava to moc nebere, ale je tomu tak.
Redaktoři deníku Sportu vycházeli ze „klíče“, podle kterého trenér Brückner rozděloval prémie jednotlivcům po úspěšném šampionátu 2004, kde Česko získalo bronz (a také od UEFA podstatně více peněz). Jde sice o spekulaci, ale ta může být velmi pravděpodobně blízko realitě. Vyšlo jim, že trenér Brückner sám sebe odmění více než pěti milióny a nejlepším hráčům (Čech, Koller, Jankulovski, Plašil, Sionko, Ujfaluši) přidělí každému skoro tři milióny. Dalších šest hráčů obdrží dva a něco... A tak dále.
Brückner, který prokaučoval vyhraný zápas s Tureckem, když kondičně odpadající mužstvo nezachránil tím, že by poslal na hřiště čerstvé hráče. Čech, jenž fatálně chyboval „položením“ míče na tureckou kopačku. Jankulovski, který proti Turkům ke konci „hořel“ a pak zapomněl tureckého útočníka vystavit do ofsajdu... Další příklady není nutné uvádět.
Co takhle udělat mezi hráči anketu, položit jim jednoduchou otázku: „S jakými pocity přijímáte prémie z Eura, nestydíte se za ně a nechcete je třeba poskytnou na charitu?“ Obávám se však, že o takovou anketu se žádná redakce nepokusí. Protože nejslušnější odpověď za strany tázaných by patrně zněla: „No comment!“
Nechci to však vidět jednostranně, a tak mě napadá, že třeba vždy pozitivně laděný Petr Čech, který si ročně vydělává stovky miliónů korun fotbalem i reklamou, už dostal nápad poskytnout prémie nějaké charitativní organizaci. Ale možná jsem idealista. Profesionál Čech spolu s dalšími spoluhráči může být přesvědčen, že si Euro odpracoval, byť s nezdarem, který ke sportu (práci) patří, a vše vidí úplně jinak.