Naše milované dětičky…

Naše milované dětičky…

Naše milované dětičky…

... se asi ve svých nedlouhých životech děsně nudí, a tak hledají stále více „správného“ vzruchu. I stalo se třeba, jak jsme mohli vidět v televizním zpravodajství: učitel základní školy požádal žáka při vyučování, ať cosi sebere, načež on opáčil slovy: „Seber si to sám, šmejde!“


Učitele, zároveň i ředitele školy, to rozčílilo, do drzouna sedícího v lavici strčil oběma rukama, pak mu dal facku, ale spíš facičku, jemnou jako plácnutí batolete přes prdelku, aby poté takto „ponížený“ žák vyběhl ze třídy...
Incident někdo ze spolužáků hbitě natočil, aby posléze dílko putovalo elektronickou cestou do světa (viz video). Malé město mělo rázem aféru, jež brzy překročila jeho hranice. Jenomže, jak správně prohlásil představitel města, žáci učitele záměrně vyprovokovali, protože jak jinak by jiný žák, kameraman, mohl vše natočit. Příhoda smutně začala a stejně smutně skončila: ředitel-„násilník“ pak na TV-kameru prohlásil, že se žákovi před třídou za své počínání omluvil. Jestli se dobře pamatuji, tak v reportáži vůbec nezaznělo, zda se poté kluk omluvil za svou „spouštěcí“ drzost řediteli. Patrně nikoliv, ale je možné, že to tam autoři šotu z nějakých důvodů nedali.
Žák seděl v první lavici, kde se obvykle vyskytují pěkná kvítka. Možná vyrůstá v neúplné rodině, což se dnes týká skoro poloviny dětí. Matka samoživitelka nemá na jeho výchovu čas a ani sílu, takže pádná otcovská ruka setsakra chybí. Proto by mě zajímalo, jestli to a zda vůbec schytal doma. Samozřejmě na takové podrobnosti není ve zpravodajství místo. Pesimistickou tečku za takto stručně sděleným příběhem obstaralo vyjádření psycholožky. Pravila, že takové incidenty nejsou v našem školství ojedinělé, že učitelé jsou vystaveni obrovskému tlaku ze strany žáků, ocitají se v neřešitelných situacích a vlastně se bojí vykonávat své povolání. To zní opravdu děsivě.
Samozřejmě jsem si hned vzpomněl na ministryni Džamilu Stehlíkovou a další mudrlanty přes výchovu dětí a vzápětí zalitoval, že jí nenastrčili mikrofon k vyjádření. Ta by nám určitě pěkně vysvětlila, jak se věci mají. Třeba se ale pletu, možná chystá vznik vládní subkomise na ochranu práv učitelů. Absurdit a humoru není přece nikdy dost.







Související články:

Tomáš Feřtek: FACKA VE ŠKOLE. JSTE TAKÉ PRO? (Reflex online, 12. 6. 2007)