Ve fotbale kapříci, v justici sumci?

Ve fotbale kapříci, v justici sumci?

Ve fotbale kapříci, v justici sumci?

Fotbal ustál korupční skandál v roce 1995, protože tvrzení stálo proti tvrzení, a to jen tak tak. Tehdejší předseda ČMFS Chvalovský (mimochodem dodnes vyšetřovaný kvůli miliardovému úvěrovému podvodu) se nám drze smál do očí: „Žádná korupce není! Kde máte důkazy?!“


Ale na jaře 2004, po soudem schválených policejních odposleších, spadla klec. Nejdříve byl lapen ambiciózní klub ze Slovácka a poté Viktorka Žižkov se svým Ivánkem. Nyní se podobné „faux pas“ přihodilo české justici, když reportéři Novy odhalili korupčníka mezi soudci.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který Novou usvědčeného soudce Pavla Nagye nekompromisně z justice vyhazuje, může do omrzení říkat, že korupce v jeho resortu neexistuje, ale nikdo mu to nevěří. Při tomto výroku připomíná Chvalovského. Ten totiž taky buď tušil, anebo spíš věděl, že se uplácí, ale „musel“ hájit sféru, jíž šéfoval. Pospíšil je na tom obdobně, byť připustím, že třeba jen „pouze“ tuší. Lidé z justice mají totiž vyšší IQ než činovníci fotbalu, takže se o korupci tak halasně nevybavují. Fotbalisté se jí však přímo vytahují. Co jsem jen zaslechl historek o tom, jak konkrétní rozhodčí vyprávěli po barech, za kolik peněz (pojem „kapříci“ přišel až později) to které mužstvo zařízli.

Nova si v novém pořadu Na tvrdo zahrála na agenty-provokatéry. Za to zaslouží pochvalu. Ale narazila na absolutního, lehce zpracovatelného trumberu Nagye, člověka v dluzích, navíc naivku. Tím byla její investigativní role usnadněna. Když si pak prostřednictvím Nagye přizvala do hry dalšího muže v taláru, ten bystře rozpoznal, o co kráčí, a rychle „hřiště“ opustil. Nenápadné, ale o to závažnější, alarmující zjištění: přišel, a když zavětřil nebezpečí, zmizel...

Na Slovensku agenti-provokatéři fungují legálně. Zřejmě mají proto i školení, takže se nevyptávají tak amatérsky jako v některých situacích tým Novy. A tak se zbývá zeptat: Proč nemáme podobný institut agentů také u nás? Jestliže ve fotbale pluli (a možná opět plují) desetitisícoví kapříci, v justici by to mohli být o řád „těžší“ sumci, a tohle nikoho nezajímá?!