Mírovský steak, prosím, pane Kajínku!

Mírovský steak, prosím, pane Kajínku!

Mírovský steak, prosím, pane Kajínku!

...mohla by si objednat návštěvnice nově zřízené restaurace ve známé věznici Mírov. Poté by se zdejší nejpopulárnější obyvatel po číšnicku usmál a opáčil: „Jistě vážená, ale chcete ho málo, středně, nebo hodně udělaný?“


Ano, žertuji a přeháním, ale ne tak docela. Ve věznici Volterra, bývalé pevnosti v Toskánsku, mají totiž restauraci, kde jídla připravují a roznášejí vězňové odsouzení za loupeže i vraždy. Italská justice má prý po dvouleté praxi s touto inovací vězeňství pouze dobré zkušenosti.
A hosté se za brány Volterry jen hrnou. Místa u stolů jsou na dlouhou dobu rezervována. Při vstupu projdete bezpečnostními rámy, abyste nepronesli kovové předměty, odevzdáte mobilní telefony, a pak už si můžete pochutnávat – žel s plastovými příbory. Z řad vězňů, kteří jsou odborně vyškolenými kuchaři a číšníky, nedostali šanci pouze pachatelé únosů, pašeráci drog a členové italské mafie.
Není tohle inspirující i pro naše vězeňství, jež se potýká s mnoha problémy? Jistě, opět přeháním, ale třeba ne moc. Proč by se někteří „naši chlapci v teplákách“ nemohli převléci do slušivějšího oděvu a trochu si zpestřit nudu cel? Přišli by si i na nějakou korunu, oficiálně a na tuzérech. Již zmíněný Kajínek by možná mohl naplnit pár slamníků. Netroufnu si odhadnout, jak dlouho by se na Mírově čekalo na stůl při jeho službě. Nebo mnohonásobný vrah Roubal... Vždyť to by byl pro leckterého návštěvníka nevídaný adrenalin! Samozřejmě že hlavní výtěžek by měl po uhrazení investic putovat na charitu i na vylepšení vězeňských podmínek. Italský nápad je ale na druhou stranu mírně za vlasy přitažený. Neumím si totiž dost dobře představit, kolik hostů kromě Kajínkových příznivců, spíš příznivkyň, by vážilo cestu na gastronomický Mírov.
A teď vážněji. Vězni v ČR mají povinnost pracovat, ale pokud jim státní instituce nezajistí uplatnění, mohou na práci kašlat a relaxovat na celách. V současné době je u nás zavřeno asi 20 tisíc vězňů. Z nich je zhruba 16 tisíc práce schopných, ale pracuje jen necelá polovina. Takže pár „VIP trestanců“ ve vězeňských restaurantech by problémům našeho vězeňství příliš nepomohlo. Ale jinak ten nápad v Toskánsku vypadá zajímavě, ne?