V+W schválně postřelili čeledína

V+W schválně postřelili čeledína

V+W schválně postřelili čeledína

Téměř šokující historku o nebezpečném uličnictví, které spáchali slavní předváleční herci Jiří Voskovec a Jan Werich před více než sedmdesáti lety, jsem vyslechl náhodou v Chotouni na Českobrodsku, když jsem tady připravoval reportáž o obci staré 1030 let...

. Líčil mi ji Pavel Víša, potomek zdejšího selského rodu. Sám však zná událost z vyprávění, protože se odehrála dlouho před jeho narozením.
V Chotouni bylo asi deset velkých selských rodů a mezi nimi i Wachsmannovi, jejichž statek stál (a dosud stojí) na místě někdejšího zemanského dvorce. Mimochodem, v něm se před více než tisíci lety narodil svatý Prokop, ale to teď není podstatné. Synovcem sedláků Wachsmannových byl jeden z herecké dvojice V+W, zakladatelů Osvobozeného divadla. Tušíte správně – Jiří Voskovec. Ten se, jak známo, narodil jako Wachsmann a pseudonym Voskovec přijal až v dospělosti.
A co se tehdy v Chotouni stalo? Mladíci Voskovec a Werich byli při návštěvě na statku u Wachsmannových zřejmě v dobrém rozmaru, a tak snad při honu schválně „nasypali“, jak se říká, broky do zadnice jednoho čeledína, jenž pracoval na poli. Hloupá klukovina, kterou nedomysleli. Bylo jim tehdy kolem třiceti (oba se narodili v roce 1905), což může tuto nepředloženost částečně vysvětlit. Leč to není všechno. V+W se vzápětí svého úletu zalekli, nepochybně se i zastyděli, a tak sedli rychle do automobilu a ujeli. Postřelený nebožák pak putoval k lékaři koňským povozem... Docela trapas v případě slavné a dodnes obdivované dvojice.
Bližší podrobnosti dávného příběhu pan Víša nezná. Dodává jen: „V naší obci a okolí to tehdy populární dvojice komiků na dlouhé roky prohrála. Lidé se jejich filmům či hrám neobdivovali, čemuž se nelze divit.“ O nějaké soudní dohře případu či o zveřejnění v tisku pan Víša nikdy neslyšel a domnívá se, že k ničemu takovému nedošlo a klukovina V+W byla ututlána.
Dnes by se něco takového jistě nestalo. O soudní dohře činu by nebylo pochyb. A tisk, zejména bulvární, jenž má celebrity neustále v hledáčku, by z „případu“ žil jistě několik dní.