Langer i Košťál hájili každý svou „pravdu“

Langer i Košťál hájili každý svou „pravdu“

Langer i Košťál hájili každý svou „pravdu“

Žijeme v demokracii, a proto lze obtížně řešit řádění rádoby fotbalových fandů, což oni vědí a dlouhodobě na to hřeší. To, že nejsou fanoušky fotbalu jako takového, ale že tato hra je jim pouze záminkou ke ztotožnění s něčím, co normálně uvažující člověk nechápe, je každému jasné. Ale o to teď nejde...

. V tuhle chvíli je podstatné, že svým běsněním při derby Slavia-Sparta přinutili politiky a fotbalový svaz, aby se konečně hledalo nějaké řešení, jak je vyhnat ze stadiónů.
To však nebude jednoduché. Ministr vnitra Ivan Langer nechce mrhat státními prostředky na výsadky stovek policejních těžkooděnců k zajištění pořádku přímo na stadiónech. Tam prý mají situaci zvládnout pořadatelé, tedy kluby. Avšak zajistit bezpečnost naší společnosti a ochránit majetek před zdivočelými fandy mimo stadióny, tedy v ulicích, to Langer bere. Ze zákona o policii to totiž vyplývá.
Policejní těžkooděnci mají být podle ministra u stadiónů jen připraveni k zákroku, pro případ, že by pořadatelé nezvládli situaci sami, vlastními silami. Dobrá, ale když už jsou policisté na místě, čekají u stadiónu, a jsou tedy v akci, proč jich část nemůže být v hledišti? Proč tohle Langer odmítá? Vždyť muži se štíty a obušky by už jen svou přítomností mohli u zlobivců vyvolat respekt a nechuť k páchání nepřístojností.
Langer má snad pravdu v tom, že fotbal v první lize je byznys klubů, tedy akciových společností, a že divák si koupil vstupenku, za což má nárok na bezpečnost. Ale srovnává-li fotbal s hudebním koncertem, potom takové přirovnání kulhá na obě nohy. Dobrá, kluby by si měly zajistit takovou službu, jež neurvalce v hledišti, často kriminální živly, zpacifikuje. To se však může podařit jen početnému komandu fyzicky vyspělých chlapíků, kteří by také měli mít kompetence k legitimování potenciálních narušitelů pořádku již při vstupu na stadión. Ty ale zatím nemají. Tohle by však měl ministr vědět.
Nedělní debata v televizních Otázkách Václava Moravce na ČT 1 problém nikam neposunula. Hlavní slovo měli Langer a místopředseda ČMFS Vlastimil Košťál, který několikrát opakoval, že policie má chránit bezpečnost občanů a jejich majetek. Langer však stál na svém: všude jinde ano, jen ne na stadiónu. Každý hájil svou „pravdu“, ani jeden nechtěl vykročit oponentovi vstříc. Langer ohlásil vznik expertní skupiny na ministerstvu vnitra, ČMFS chce řešit problém na setkání ligových klubů. Fajn, ale těžko si lze představit, že se obě instituce brzy dopracují k nějakému kloudnému výsledku.
Pro začátek by možná pomohlo, kdyby oněm více než dvaceti polapeným výtržníkům ze Strahova, a případně dalším v příštích utkáních, bylo nařízeno, že do konce letošního roku nesmějí vkročit na žádný ligový stadión, a proto se o víkendech v době zápasů všichni dostaví na policejní služebnu v místě svého bydliště a tam stráví pár hodin, třeba četbou. Takovým „zarachem“ jsou, jak známo, ze zákona trestáni fotbaloví hooligans v Anglii. Tohle je však v našich dnešních poměrech jen smutný žert, protože u nás nic takového nařídit nelze. Škoda.



Související články:

J.X. Doležal: FOTBAL JE SOUKROMÁ AKCE! (Reflex online, 6. 4. 2008)
Ondřej Formánek: JIŘÍ PEKÁREK: NECHÁPU (Reflex online, 1. 4. 2008)
Pavel Kovář: CHRONICKÉ ZATEMNĚNÍ MOZKŮ (Reflex online, 1. 4. 2008)
J.X. Doležal: ZAKAŽTE TEN FOTBAL! (Reflex online, 31. 3. 2008)