Soudruh Spolehlivý má třeba vnuky

Soudruh Spolehlivý má třeba vnuky

Soudruh Spolehlivý má třeba vnuky

„Člověk je přece stavěný na život do sto dvaceti! Tak proč by se měl, když je mu sedmdesát let, zahodit do šrotu a přestat se zajímat o život,“ řekla mi před týdnem do telefonu Olga Connollyová-Fikotová (1932), olympijská vítězka v hodu diskem z Melbourne 1956, když jsem o ní připravoval Causu.



V úterý večer přiletěla z Kalifornie do Prahy, aby ve středu převzala na slavnostním zasedání Klubu fair play hlavní cenu za rok 2007. Chovala se přesně v duchu svého výroku: veselá, hovorná, štíhlá, ve slušivém kalhotovém kostýmu a bez nejmenší stopy únavy z letu.
Její osudový příběh začal před půlstoletím, kdy se na olympiádě zamilovala do amerického kladiváře Herolda Connollyho. To, že si ho na jaře 1957 v Praze vzala, musel schvalovat sám prezident republiky Zápotocký. Komunistický režim považoval takový sňatek téměř za státní velezradu, což je současným mladým generacím jistě nepochopitelné. Olga pak nikdy nesměla reprezentovat Československo, byť moc chtěla. Režim si to zkrátka nepřál. Proto na další čtyřech olympiádách závodila za USA. Více se dozvíte v tištěném Reflexu č. 13.
„Jsem moc šťastná za tu cenu a vážím si jí, ale hlavně jsem ráda, že se tady vůbec takové ceny udělují," prohlásila po skončení ceremoniálu a pak hodinu s úsměvem podepisovala své nedávno vyšlé memoáry Kruhy osudu.

Na večerním setkání s vedením klubu pak prozradila, že nad rukopisem strávila rok a čtvrt, „spotřebovala“ dva počítače a první verzi skoro celou úplně přepracovala, takže vlastně napsala knihu dvakrát. Na otázku, proč jednoho z předních sportovních funkcionářů oné doby pojmenovala v textu jako soudruha Spolehlivého a nikoliv pravým jménem, odpověděla: „A třeba má vnuky... Proč jim dělat dneska ostudu.“
Třebaže žije padesát let v Americe, dnešní zkomercionalizovaný sport se jí nelíbí. Když však o tom nedávno napsala zamyšlení do jednoho deníku v Los Angeles, redakce jí text vrátila s tím, že by měla psát pouze o sportu jako takovém...
Dnešní ocenění za to, že ve sportovní kariéře i v životě jednala vždy v duchu zásad fair play, lze proto považovat i za jistý a zasloužený druh satisfakce.


CAUSA OLGA CONNOLLYOVÁ-FIKOTOVÁ vyšla v tištěném Reflexu č. 13/2008.