Tým marodů a náhradníků

Tým marodů a náhradníků

Tým marodů a náhradníků

Necelé tři měsíce před startem mistrovství Evropy je česká fotbalová reprezentace týmem marodů a náhradníků. To je situace, jakou trenér Karel Brückner za celou dobu působení u mužstva od konce roku 2001 nepamatuje. Do odjezdu na šampionát ve Švýcarsku a Rakousku jsou v plánu jen tři přípravné zápasy (s Dánskem, Litvou a Belgií), čili jen minimum možností, jak vyzkoušet nové hráče, k čemuž se konzervativní Brückner stejně nikdy moc neměl.


Začneme-li u brankářů, světová jednička Petr Čech začíná být navzdory svým pouhým pětadvaceti rokům poněkud opotřebovaný: v létě minulého roku se podrobil operaci ramenních kloubů, v sezóně si přivodil několik svalových zranění; momentálně si léčí výron. Jeho náhradník Jaromír Blažek podle všeho ztratil formu a přestává chytat v Norimberku. Daniel Zítka, třetí v pořadí, je sice jedničkou Anderlechtu, ale dostal pět gólů v Poháru UEFA od Bayernu a belgický tisk s jeho kritikou v poslední době nešetří.
Pokud jde o obranné řady, Ujfaluši ve Fiorentině v posledním ligovém utkání nehrál. A totéž platí o Rozehnalovi (Lazio), Jankulovském (AC Milán) či Zápotočném (Udine).
Ze záložníků je dlouhodobě mimo hru ten nejdůležitější, tvůrce hry – Rosický. Vloni mu fyzioterapeut Kolář předepsal soubory speciálních cviků, jejichž prováděním má snižovat svalovou disbalanci z minulých let, která je příčinou jeho častých zranění. Podle zpráv z Arsenalu by se měl Rosický již brzy objevit na hřišti. Jak dalece se však na jeho formě projeví herní výpadek, to se teprve pozná. Z dalších hráčů středové formace má jako jediný delší dobu výtečnou formu Plašil ve španělské Pamploně. Obranný štít Galásek nyní za Norimberk nenastoupil. Určitě by nebylo od věci získat k návratu do týmu Nedvěda, stálou oporu Juventusu. Fakt, že má zastavenou činnost za „vykrákání“ protihráče za vlasy, jen dokládá stálost jeho „srdcařské“ formy, byť se dopustil trapného incidentu.
V útoku počítá Brückner nepochybně se svými oblíbenci – Barošem a Kollerem. Oba nedávno změnili dresy, ale zatím se to na jejich formě příliš blahodárně neprojevuje. Baroš přešel z Lyonu do Portsmouthu, ale i tady sedí na lavičce náhradníků. O víkendu nastoupil ve druhé půli a po šikovné kličce vysloužil týmu penaltu, čímž přispěl k nečekanému vyřazení Manchesteru Utd. z FA Cupu. Koller přestoupil z Monaka do Norimberku, ale po incidentu v minulém kole byl potrestán zastavením činnosti na jeden zápas a finanční pokutou za údajné plivnutí na protihráče. Extempore nesvědčí o bůhvíjaké herní pohodě.
A tak nezbývá než doufat, že po problémech a těžkostech může přijít forma se souhrnem šťastných okolností až při samotném šampionátu. Role outsidra nám vždy svědčila lépe než role favorita. Vzpomeňme na předminulý rok a mistrovství světa v Německu.