Legitimní bitva nemá co pohoršovat

Legitimní bitva nemá co pohoršovat

Legitimní bitva nemá co pohoršovat

Žádní andělé, ale spíše tvrdí nindžové. Týmy ODS a ČSSD, jedni za osmnáct a druzí bez dvou za dvacet. Tak se přece označuje odlišnost i podobnost dvou protivníků, o nichž si zpravidla nemyslíme nic lichotivého. Média se pohoršovala nad ostudnou volbou prezidenta, nad nechutným cirkusem na obrazovce. Ale proč? Copak nejsme poučeni ze skandálů a malérů, které nám politici soustavně předvádějí?


Přišlo mi nanejvýš laciné a trapné nastavit kameru a mikrofon řidiči tramvaje, aby „moudře“ řekl, že to bylo nechutné divadlo. Byl to přece zápas, šachová partie, byť i s kopáním do kotníků pod stolem, ale je to přece politika, nikoliv taneční. Politiky znalý televizní divák nemohl být pohoršen. Pohoršeni mohli být pouze naivkové.
Také je zbytečné ptát se, jestli to borci z ODS, sportovně řečeno, neprokaučovali, když si nechali odhlasovat „konec zápasu“ na jednadvacátou hodinu, a pak žadonili, aby se dohrálo, což soupeři z týmu ČSSD tvrdě odmítli. Samozřejmě – byl to pokus ve slepé víře, že se snad borci z KSČM nezachovají ve třetím kole tak, jak se v sobotu nakonec stejně zachovali. Jo, kdyby pan profesor Švejnar nebyl pro americký radar, mohl už díky komunistům sedět na Hradčanech.
Nemá smysl vracet se k detailům, k fotkám z mobilů, jak se kdosi s kýmsi na chodbě baví, nebo k popletenému senátorovi KDU-ČSL, jenž ze zásady, že volit bude jedině tajně, raději nevolil vůbec. Kdyby dal hlas prezidentu Klausovi, nemusela se v pátek hrát odveta.
U jednoho detailu bych se však přece jen zastavil, a to u vulgárních vět ministra Langra vyřčených k ministru Bursíkovi. Byly, pravda, odchyceny TV Nova lehce nefér, protože Langer o tom nevěděl, nicméně slovník, jaký použil, neslyšíte ani ve čtvrté cenové skupině. Tak zbytečně silácký a trapně, skoro pubertálně znějící vulgární výrok. Langer, jenž si tak pečlivě hlídá image, se předvedl jako ..., marně hledám odpovídající výraz. Zato dodám, že ani tohle mne nepohoršilo. Protože beru politiky takové, jací jsou.