Jílková: velké sousto a – fiasko

Jílková: velké sousto a – fiasko

Jílková: velké sousto a – fiasko

Moderátorka Michaela Jílková, jež svou razantností proslula v Kotli TV Nova, se ve čtvrtek objevila na obrazovkách ČT s novým diskusním pořadem Máte slovo. K premiéře však zvolila příliš velké sousto - poplatky ve zdravotnictví, na něž nebyla kupodivu ani dobře připravená, takže debata skončila fiaskem.


Pokud divák vydržel tu nepřehlednou a chvílemi nesrozumitelnou snůšku argumentů všech stran, z nichž ani jedna neposlouchala druhou, protože v zájmu vlastní argumentace s prominutím „mlela to své“, byl dokonale otráven. Jílková, která kdysi v Kotli měla proti sobě jen jednoho protivníka, jehož s pomocí publika zvládala, stála najednou proti čtyřem sokům – dvěma z ministerstva zdravotnictví a dvěma lékařům. Ministerský náměstek Šnajdr a mluvčí Cikrt reformu a poplatky pochopitelně hájili. Lékař Dryml, notoricky známý odmítáním poplatků u dětí, evidentně hrál opět na notu své chystané senátorské kampaně a prezident lékařské komory Kubek vlastně jen poněkud zmateně vykládal cosi o tom, že i jemu hrozí platba za pacienta ze svého, předepíše-li mu drahý lék.
Jílkové měli pomoci tři lidé z davu, a vlastně mohli i další z „křoví“ potemnělého studia (jedině tahle symbolika chmurnosti seděla), ale tohle se moc nepovedlo. Mluvili sice tři řadoví pacienti, uváděli své příběhy, ale od nich debata hned utekla, protože duo lékařské a duo ministerské se raději častovalo urážkami, v čemž zvláště vynikali pánové Dryml a Cikrt; první byl drsný a druhý „sebestředně vtipný“. Čtyři odborníci byli příliš „in“, a tak je ani nenapadlo snížit se na úroveň „plebejců“. Moderátorka nezvládla svou roli, takže se zbytečně ztrácely minuty z třičtvrtěhodinového pořadu, jenž byl vlastně nakonec příliš dlouhý. Trapnost televizního diváka fackovala a peoplemetry určitě padaly dolů.
Čekal jsem například od Jílkové dotaz, jak je to s těmi třiceti korunami, jež coby poplatek při lékařově mrknutí do pacientova krku putují do jeho kapsy jako jakýsi tuzér, tedy nic pro zkvalitnění českého zdravotnictví. Nedočkal jsem se. Zjevně umordovaná, nepochybně pacifikací hádajících se „autorit“, a evidentně zklamaná z fiaska ukončila jindy bryskní moderátorka pořad.
A příště prý budeme diskutovat o zkažených potravinách. Proč, probůh?! Máme oči a nos, vidíme či cítíme, taky čteme lhůtu spotřeby, čili koupíme, nebo nekoupíme, případně reklamujeme. O čem se tady dá mluvit. Nehrozí fiasko číslo dvě? Co na to dramaturgie Kavčích hor?