Sám Štístko měl konečně štěstí

Sám Štístko měl konečně štěstí

Sám Štístko měl konečně štěstí

Vladimír Šmicer, největší posila Slavie před zahájením tohoto ročníku ligy, jinak zvaný Štístko, měl ve fotbalovém podzimu zatím spíš smůlu. Po zranění v zápase předkola Ligy mistrů se na hřišti téměř neukázal. Ale nyní, v posledním kole, skóroval hlavou v utkání Kladno – Slavia. Víc než šťastný gól pro něho samotného znamenal vítězství a zároveň tečku za polovinou sezóny, v níž si červenobílí právě i díky velkému štěstí zahráli v Lize mistrů.


Za titul podzimního mistra však slávisté nevděčí štěstí. Na domácí poměry hráli totiž kvalitní i pohledný fotbal, byť občas s výkyvy. Kdyby například v předešlých třech kolech třikrát neremizovali, vedli by ligu s výraznějším náskokem. Takto jsou za nimi s pětibodovou ztrátou Teplice, na něž se v případě výhry nad Plzní může dotáhnout Sparta. Není to velký odstup, takže na jaře bude o co hrát.
Zejména Sparta chystá po zpackaném podzimu (zbytečné vyřazení z Poháru UEFA) velkou ofenzívu. Od klubu se slavnou tradicí, nejlepším stadiónem a největším finančním rozpočtem se ale už několik sezón očekává podstatně více. Sparta má ambice evropské, leč pak sotva stačí na domácí soupeře. Chyba je nejspíš v tom, že z hráčů, které získává a jimž nabízí na tuzemské scéně nejvyšší platy, nedokáže tvořit tým. Finanční motivace zřejmě není to pravé... Navíc obraz Sparty před veřejností několikrát pošramotilo chování hráčů, a to jak arogantní vystupování Řepky s Abrahamem v Teplicích, tak nešťastná gestikulace Horvátha na Žižkově. Od věci nebude ani názor, že šéf klubu Daniel Křetínský, jeden z manažerů kapitálové skupiny J&T, nevěnuje chodu Sparty příliš času a energie.
Fotbalové jaro začne už v polovině února. Máme-li si zahrát na prognostiky, vedle Teplic a Sparty nepochybně zaútočí na pozici Slavie mladé týmy Ostravy a Brna, které by mohly být novými štikami ligy místo těch loňských – Mladé Boleslavi a Liberce.