Namaluj nejkrásnější Kateřinu!

Namaluj nejkrásnější Kateřinu!

Namaluj nejkrásnější Kateřinu!

S nápadem, jak udobřit naštvanou sportovní veřejnost, přišel tento týden regionální liberecký zpravodajský portál iGenus.cz v článku Liberecké děti budou soutěžit o nejkrásnější obrázek Kateřiny Neumannové. Jde o výtvarnou soutěž pro děti mateřských, základních a speciálních škol v Liberci, která proběhne v rámci kampaně chystaného mistrovství světa 2009 v klasickém lyžování.


Snaha vrátit Kateřině Neumannové ztracenou popularitu se autorům nápadu může zdát skvělá, ale ve skutečnosti je spíš trapná. Běžkyně na lyžích, které národ nedávno tleskal u televizních obrazovek, stanula v čele organizačního výboru šampionátu po nepodloženém obvinění dosavadního předsedy Romana Kumpošta a za vydatné pomoci politiků, načež její oblíbenost u veřejnosti prudce klesla. Jasný názor na kauzu vyslovila minulý týden poprvé i Mezinárodní lyžařská federace (FIS), když v oficiální tiskové zprávě vyjádřila znepokojení nad politickým zásahem v Liberci. Leč lyžařská federace musí být opatrná, jde totiž o peníze: sponzoři by po příliš silné kritice mohli požadovat vyrovnání za poškození produktu, jímž je šampionát. Inu, jsou to složitosti.
Pro odvolaného ředitele je názor, jež vyslovila FIS, jistě satisfakcí, ale to je zatím asi tak vše. Nicméně zajímavé bude nyní sledovat i vývoj událostí v Kumpoštově žalobě na ministerstvo školství; jde o ochranu před nezákonným zásahem a před pokynem správního orgánu.
Mezitím budou děti malovat a kreslit obrázky na téma závody na lyžích, ovšem soutěž nese název O obrázek Kateřiny Neumannové, jak stojí na zmíněném serveru. A aby tvořily řádně, vše zahájí v sobotu 24. listopadu 2007 dokonce odborný seminář pro učitele výtvarné výchovy. Půjde o tři věkové kategorie, několik kol, taktéž o práci poroty, až konečně ve finále osobně předá ceny olympijská vítězka a mistryně světa. „Velmi se na soutěž těším a vážím si podpory města Liberce. V pracovním shonu, spojeném s přípravami mistrovství, budou pro mne návštěvy škol a školek vítaným a milým vydechnutím. Věřím, že se mi podaří navštívit všechny, které se soutěže zúčastní," říká Neumannová, která – považte! – převzala nad soutěží patronát. Že by snad stála malým výtvarníkům i modelem, o tom ovšem zpráva nehovoří.
Neumannová všechno jistě zvládne, vždyť si ještě na konci roku střihne organizaci sprinterského závodu Světového poháru na Pražském hradě, kam se sníh buď přiveze ze Šumavy, nebo se udělá umělý. A pozor, milé děti z Prahy, na zbytcích sněhu se pak budete moci vyřádit na Petříně či na Letné, kam bude převezen. Tak slibuje Kateřina.



Související články:

Michal Komárek: UKRADENÉ MISTROVSTVÍ (Reflex č. 36/2007)
Pavel Kovář: JEŠTĚDSKÝ PUČ (Reflex č. 32/2007)
PSÍ ŽIVOT ONDŘEJE HEJMY (Reflex č. 32/2007)