Pekař a prokurista, letenští „rowdies“ ze čtyřicátých let

Pekař a prokurista, letenští „rowdies“ ze čtyřicátých let

Pekař a prokurista, letenští „rowdies“ ze čtyřicátých let

Kdekoho může napadnout, že dnes je výtržností a malérů kolem fotbalu podstatně více než dříve. Viz dvě úmrtí v Itálii – v únoru policista zabit fanouškem, nyní fanoušek zastřelen policistou. A kvůli tomu chtějí v zemi zakázat na nějakou dobu fotbal.


Ono to ovšem není na Apeninském poloostrově nic nového pod sluncem. Vybavuji si líčení brankářské legendy Františka Pláničky, že v roce 1932 v zápase Juventus – Slavia přistál na jeho hlavě kámen z hlediště, on omdlel, načež rozhodčí ukončil hru a policie musela slávisty hájit před rozdivočelými davy.
A pak jsem si vzpomněl, že když jsem nedávno ze zcela jiných důvodů listoval letitými českými novinami, náhodou mi zrak padl na sportovní stránky a já se nestačil divit.
Pár epizod ze zažloutlých stránek jsem si vypsal: Župní pohárové finále Slavia – Sparta 0:0 v dubnu 1928 se nedohrálo. Po nařízené penaltě ve 33. minutě kapitán Sparty Káďa, fotbalový idol první republiky, nejdříve sebral míč a pak odvedl na protest proti verdiktu rozhodčího mužstvo do kabiny. O tom, co tím způsobil, napsal Večerní list: Po dlouhé debatě bylo oznámeno, že druhá polovina bude hrána jako zápas přátelský. Organická bouře pak rázem vypukla, jak bylo vše megafonem oznámeno. Obecenstvo vtrhlo do hřiště. Zápas byl takto znemožněn a intervenující policejní komisař byl dokonce nucen telefonicky povolat veškerou stráž z Letné na hřiště Slavie. Dodejme, že utkání přihlíželo 25 tisíc diváků.
A další příběh z doby pozdější - Národní politika otiskla v září 1944 pod titulkem Dozvuky zápasu Sparta – Slezská Ostrava následující text: Úřední zpráva předsedy ligové trestní komise ČSF ze 4.září oznamuje: Oba zjištění rušitelé klidu a pořádku pp.Jaroslav Žebro, pekař z Nebušic, a Jan Sklenář, prokurista fy V. Zeman v Praze, byli potrestáni pokutou po 5000 K a nesmí po dobu jednoho roku navštíviti jakýkoliv sportovní podnik ve Velké Praze. Škoda jen, že z textu nevyplývá, co konkrétně oba pánové – mimo fotbalové ochozy zřejmě solidní muži – vlastně provedli, aby byli takto potrestáni. Ale všimněme si: hrála Sparta a Ostrava! Není zvláštní, že už tehdy šlo – dnešním slovníkem – o rizikový zápas?
U nás působili v posledním týdnu problémy například příznivci Sparty či Olomouce, ale krátce předtím i dalších klubů. Mluví se o tom, hledá se řešení a vlastně se pořád neví. Naštěstí je prozatím počínání našich problémových fanoušků ve srovnání s tím, co se stalo v Itálii, slabý čajíček. Ale co když jen prozatím? Tzv. ultras vydávají totiž po celé Evropě své tiskoviny a jsou soutěživí i učenliví.



Související články:

Podoteky: MÍČ I ROZUM V KONCÍCH (14. 11. 2007)