V čem se Ufon mýlí?

V čem se Ufon mýlí?

V čem se Ufon mýlí?

Inteligentní mladík zvaný Ufon je nekorunovaným šéfem sparťanských fanoušků, kteří si říkají ultras. Znám ho od jedné reportáže: vyprávěl mi o hnutí ultras u nás i v Evropě (má své časopisy i četné weby) a pak ukazoval výrobu choreografií; to jsou plakáty a nápisy, jež se pak objevují v hledišti. Teď, při vystupňovaném konfliktu mezi ultras Sparty a vedením klubu, jsem ho zavolal, ale on se nejdříve odmítl bavit.


Pro normálního smrtelníka, jenž se nezajímá o fotbal, je nutné vysvětlit, že ultras jsou ti nejskalnější fanoušci, co se ztotožňují s milovaným klubem, čili na tribuně v tzv. kotli „hrají svůj zápas“: hlasem povzbuzují, rozvinují choreografii a zapalují pyrotechniku – bengálské ohně, římské svíce, někdy i dýmovnice, občas i dělbuchy... Přičemž tohle je oficiálně zakázáno. Jenomže pro ultras je nuda, mají-li se na fotbal jen nečinně koukat. Proto si zápasy takto zpestřují a tvrdí, že vytvářejí správnou atmosféru.
Leč někdy to přeženou s rasistickými pokřiky (byť z infantilní rozjívenosti, aniž možná vědí, co říkají, což však nemůže být omluva), jindy s pyrotechnikou, jež vhozena do hřiště může zranit. Nebo zapalují sedačky, načež policie i hasiči začnou konat, až se snadno rozpoutá boj, případně rvačky...
Ale zpátky ke Spartě. Při jejích zápasech poslední doby se nahromadila řada excesů: Horváthovo přitakávání rasismu na Žižkově, Řepkovo i Abrahámovo extempore v Teplicích, špatná hra týmu, porážka v derby se Slavií... Z toho všeho pramenilo obrovské rozladění ultras. A k tomu jim klub zakázal používat jak choreografie (za nápisy se může skrývat vrhač dělbuchů), tak i pyrotechniku. Přičemž na jiných stadiónech se i přes zákaz fotbalového svazu tyhle projevy fanoušků nadále tolerují (viz Baník pyrotechniku povoluje). A tak ultras Sparty vlezli na letenský stadión, do hřiště umístili nápis POSLEDNÍ VAROVÁNÍ a nasprejovali střídačky. Na to vedení klubu odpovědělo vyhlášením tak přísných opatření, jaká dosud náš fotbal nepoznal: vznikne nový plot v sektoru kotle, jenž bude střežen novým kamerovým systémem, se stále přítomnou ochrankou, kromě toho tady budou fanoušci evidováni, povede sem zvláštní vchod a mládeži do 15 let bude vstup zakázán.
Ufon se mnou nakonec mluvil. „Střepina z podomácku vyrobeného dělbuchu silně poškodila kovový panel. Kdyby zasáhla podavače míčů u hřiště, tak končí legrace. Tohle si neumíte v kotli uhlídat?“ ptám se. „Nejsem fotr těch lidí! Od čeho je policie a pořadatelé?!“ podrážděně odpovídá otázkou. Pak v jedné větě vyčítá médiím, že přílišnou kritiku ubližují sparťanům, a vedení klubu to, že porušuje dohody s ultras a nehájí pověst Sparty.
V nedávné minulosti platila nepsaná dohoda vedení Sparty s ultras: zapálíte ohně před zahájením hry či po utkání, ale nikoliv při hře, žádná pyrotechnika se neocitne na hřišti. Obě strany ji dodržovaly. Ovšem ten, kdo ji porušil, nebylo vedení klubu. Ufon to však demagogicky nechápe a asi nikdy nepochopí. Stejně jako fakt, že pokud jsou ultras nějakou veřejně vystupující skupinou, musí si v ní panovat jistý řád.
Uražení ultras teď do kotle nezavítají, nebudou ani fandit Spartě a koupí si prý lístky do jiných sektorů hlediště. To se má stát už v pondělním derby s Bohemians. Proč ale potom na zápas vůbec půjdou?