Letná, život brzy k zešílení?

Letná, život brzy k zešílení?

Letná, život brzy k zešílení?

Kaplického Chobotnice, Košťálův Národní stadión, Australanům patřící oceanárium a už rozjetá stavba tunelu pod Stromovkou. To je děsivý nápor na Letenskou pláň, ojedinělou parkovou oázu v srdci Prahy. Před lety jednou ročně 1. máj a občas vojenské přehlídky, pak po listopadovém velkém cinkání klíči dlouho klid, kromě častých zácp aut na třídě Milady Horákové, a dnes takováhle nálož.


Chobotnice se všemi prudce vypuknuvšími a nyní již tlumenými vášněmi je to nejmenší zlo, lépe řečeno spíš dobro. Její causa se však vyvíjí. Takže přejděme k šestikilometrovému tunelu s líbezným názvem Blanka (Blanka, protože vede pod Bubenčem; tunel Dana měl jít pod Dejvicemi a Hana pod Holešovicemi). Tím však veškeré líbeznosti končí. Blanka se táhne od křižovatky Malovanka (u Strahovského tunelu) ke křižovatce u trojského mostu. Zrychlí průjezd Letnou a Holešovicemi, ale také naláká tranzitní dopravu, takže asi ucpe průjezd v Holešovičkách. Čili je to vyrážení klínu klínem. „Lahůdkové“ budou i emise na obou koncích a na místech odvětrání. S tím asi nic nenaděláme.
Ale zpátky na Letenskou pláň. Aby se tunel v roce 2011 či 2012 mohl otevřít, bude asi od prosince 2008 na rok uzavřena třída Milady Horákové. A v tu chvíli musíme skočit na stadión Sparty, jejž hodlá ve stejné době zbourat fotbalový boss Vlastimil Košťál, aby se využilo příhodné absence dopravy. Proč bourat, když byl stadión roku 1994 s velkou slávou přestavěn? No, ona to byla spíš rekonstrukce: základní skelet stadiónu z roku 1968 zůstal, trochu málo se jen přikrášlila hlavní tribuna a ostatní části hlediště dostaly hlavně nové sedačky. Toť vše. A majitelé Sparty z obav, že za chvíli může být stadión v havarijním stavu, přišli s „nápadem“: ze Sparty bude Národní stadión s jednou tak velkou kapacitou hlediště, na jehož výstavbu by miliardou přispěl stát. Chytrý tah, ale nemusí vyjít. Proti novému a většímu stadiónu jsou místní občané, protože by podstatně zhoršil život v této lokalitě. Kritické připomínky má Městská část Praha 7 a ani magistrát není projektu nakloněn; stále jsou ve hře jiné lokality pro Národní stadión. Rovněž není moc jasné, jak by se stavba nové Sparty financovala. Možná bude klub svůj stánek opět jen vylepšovat. Byť ambiciózního Košťála není radno podceňovat.
Zcela největší zrůdnost se však chystá v místě někdejšího Stalinova pomníku, kde chce australská společnost vybudovat obří mořské akvárium. Nepůjde jen o obrovskou nádrž s více než dvěma milióny litrů slané vody a stovkami mořských tvorů, ale také o zařízení na úpravu mořské vody i čištění odpadních vod. K tomu přednáškové sály a restaurace. Jde nepochybně o byznys, protože na tomhle místě, kde se ještě před dvěma lety nesmělo stavět, byl územní plán změněn za neprůhledných okolností. A nikdo z magistrátu se k tomu nechce vyjadřovat. Nicméně v médiích znějí zprávy, že do tří let by se tu žralok měl prohánět. A opět jsou tu stejné nářky: přibude aut, nová parkoviště ukrojí další zeleň, bude víc hluku a smradu z aut.
Blíží se tedy konec Letné, toho klidného místa pro vyznavače jízdy na prkýnku či in-line bruslení, končiny pro venčení psů, procházky, posezení v parku či fotbálek? Věřme, že nikoliv, že to nebude tak horké, jak se to dneska kdekomu jeví.



Související články:

Petr Holec: NÁRODNÍ LETNÁ (30. 10. 2007)