Mág Kolář opět zasahoval

Mág Kolář opět zasahoval

Mág Kolář opět zasahoval

Jde-li české sportovní reprezentaci – od atletiky až po tenis – o něco důležitého, málokdy u toho chybí docent Pavel Kolář (43). Přednosta Kliniky rehabilitace FN Motol s pověstí mága, jenž zná veškerá tajemství svalů, odhalil minulý týden příčiny vleklých potíží Tomáše Rosického. V Německu radili před časem tomuto talentovanému fotbalistovi, ať více konzumuje řízky, v Anglii mu zase doporučili vytržení zubů moudrosti. Nic z toho ale nepomohlo...

. Jasněji začíná být až nyní, kdy kapitána reprezentace prohlédl slovutný pan docent.
Chová se nenápadně, mluví uvážlivě a tiše, s plachým úsměvem. Není vlastně doktor medicíny, nýbrž „pouze“ doktor pedagogiky (PaedDr.), fyzioterapeut. Bývalý gymnasta, mistr republiky, poznal při studiu FTVS UK skvělou rehabilitační sestru Ludmilu Mojžíšovou, jež tam dlouhé roky učila a zároveň byla často členkou výprav na šampionáty a olympiády. Uměla dokonale odečítat pohybovou patologii, čili vidět poruchy ve vzájemné spolupráci svalů a kloubů, při tzv. zřetězení potíží. Dokázala například pomocí speciálního cvičení nohou odstranit problém s páteří či s nějakým vnitřním orgánem; věděla, co je třeba udělat, aby se jistý sval zase „bavil“ s druhým svalem nebo jak uvolněním blokády hrudní páteře zmizí potíže v koleně.
Kolář inspirován Mojžíšovou, k níž chodili do Tyršova domu pro pomoc jak sportovci, tak herci, dirigenti či tanečníci, se začal vědecky věnovat kineziologii, nauce o zákonitostech pohybového aparátu člověka. Později ho ovlivnila praxe u profesorů Javůrka, Vojty či Jandy a další studium. Nesmírně důležité bylo i to, že jako gymnasta si výtečně osvojil odezírání a vnímání pohybu.
A tak se stal členem lékařského konsilia u prezidenta Havla, jemuž mimo jiné doporučil pohybový režim pro zlepšení dýchání. Poradil hokejistovi Jágrovi, aby si při potížích s třísly vložil mezi prsty na noze váleček vaty. Pomáhal při zdravotních problémech lyžařce Neumannové, ještě než začala získávat medaile. Tenista Korda ho chtěl zaměstnat coby svého osobního lékaře. A přicházely další podobné nabídky. Odmítl je, protože jen v nemocnici získává poznatky, k nimž by jinde nepřišel. A třebaže je vnímán jako lékař sportovních celebrit, věnuje se hlavně pohybové patologii dětí. V tomhle směru je uznávaným odborníkem a současně i pedagogem. Usiluje rovněž o to, aby diagnostika a léčba funkcí pohybové soustavy byly považovány za medicínské disciplíny. To se však, vzhledem k tomu, že jde o mezioborovou záležitost, daří pomalu.
Nyní docent Kolář doporučil fotbalistovi Rosickému seznam cviků, jimiž by odstranil nerovnováhu v zatížení svalů, aby některé nepracovaly příliš a jiné skoro vůbec. Proces má mít zdárný konec asi za čtyři měsíce. Sledovat po tu dobu hráče londýnského Arsenalu bude jistě víc než zajímavé.