Probuzení a pohlednější hra bez Kollera

Probuzení a pohlednější hra bez Kollera

Probuzení a pohlednější hra bez Kollera

Kdybychom ztratili body s Irskem na domácí půdě, bylo by to s naším fotbalem opravdu špatné. Nestalo se tak, protože na naší straně byla kvalita. Soupeř sice předvedl poctivý ostrovní fotbal, ale postrádal výraznou osobnost. A jestliže se naši hráči konečně probudili, po kritice v médiích a jistě vlastnímu nedobrému pocitu z poslední doby, nemohli jsme prohrát...

. Výkon českého týmu bez „nepostradatelného“ a tentokrát distancovaného Jana Kollera snesl v první půlhodině ta nejvyšší měřítka. Hrát s takovým zanícením pokaždé, vše bude odpuštěno.
Utkání s Iry přineslo několik poznatků. Ten hlavní zní: bez Kollera je naše hra pestřejší a pro diváka pohlednější. Jakkoli je tento hráč sympatický svou snahou i střeleckými schopnostmi (proti San Marinu dal již 50. gól v reprezentaci), jeho omezené herní možnosti – hlavně využívání tělesných parametrů – limitují herní styl mužstva. Takže hra bez něj, bez stereotypních centrů na jeho hlavu, je zákonitě variabilnější. Možná by mohl být nasazován jen na část utkání coby tzv. žolík. Ostatně ani v Monaku nenastupuje v poslední době vždy v základní sestavě.
Další pozitivní poznatek se týká záložníka Jaroslava Plašila, dlouhou dobu považovaného za chráněnce trenéra Brücknera. Hráč, jenž dosud skoro vždy působil spíše nevýrazným dojmem (nebyl pomalý, ale ani rychlý, nedával góly), se nyní na Letné blýskl několika výtečnými přihrávkami: hlavně tou na gól Marka Jankulovského. Stává se kvalitním hráčem do kombinace, a i proto ho nejspíš z Monaka přetáhl jeho nový španělský klub Osasuna Pamplona. Dalšími hráči, kteří zaslouží zmínku a pochvalu, jsou Milan Baroš a Libor Sionko. Hýřili aktivitou, byli těmi „štírky“, co oživují hru a baví diváky. Kdyby měli jen trochu štěstí, oba mohli skórovat.
V příštím domácím zápase bychom měli zvítězit 17. listopadu (jak symbolické datum!) doma nad Slovenskem a mít tak postup na evropský šampionát v kapse. Předtím ještě sehrajeme utkání v Německu s lídrem skupiny; v něm můžeme příjemně překvapit. Takže náš závěrečný zápas v kvalifikační skupině koncem listopadu na Kypru by měl být formalitou. Doufejme, že tomu tak bude, protože Němci ztratili na horké kyperské půdě bod.