Soudce (raději?) „přehlédl“ kauci Vsetína

Soudce (raději?) „přehlédl“ kauci Vsetína

Soudce (raději?) „přehlédl“ kauci Vsetína

Ve středu začíná nový ročník hokejové extraligy. Klub ze Vsetína, vyloučený údajně pro nedostatek financí, chtěl začátek soutěže soudní cestou pozdržet. Leč za podivných okolností u soudu neuspěl. Takže lze konstatovat, že v historii našeho hokeje nikdy nezačínala nová sezóna tak dramaticky. Navíc první hokejová liga přichází s novým systémem, a změny chystá i druhá liga. Kromě toho na jedné straně kluby zanikají, na straně druhé si jiné kluby kupují jejich licence...


Vsetínští se chtěli u civilního soudu domoci verdiktu, zda je jejich vyloučení z nejvyšší soutěže v souladu s právem. Ve městě a okolí způsobila kauza velké rozladění z hokejového pragocentrismu. Valaši žádali o vydání předběžného opatření, aby byl začátek extraligy pozdržen. Soudce ale jejich žádost zamítl, protože nesložili kauci padesát tisíc korun. Klub však oponuje tvrzením, že žaloba byla u Obvodního soudu pro Prahu 8 podána v pátek 7. září v devět hodin ráno a peníze složeny po půl dvanácté. Mluvčí soudu „argumentuje“ tím, že soudce peníze na výpisu v pátek neviděl, a proto žádost zamítl, přičemž nechtěl čekat do pondělí, protože od toho dne si naplánoval týdenní dovolenou... Je to poněkud nešťastné, připustil mluvčí.
Nezní to jako historka ze špatné filmové komedie? Na druhou stranu si lze těžko představit, že by soud pozastavil začátek extraligy. Něco takového se v našem sportu nikdy nestalo. Vznikl by obrovský skandál. Všechny kluby by zaznamenaly miliónové ztráty. A měl by takový verdikt smysl, když se mužstvo Vsetína po marné válce s hokejovým svazem rozpadlo, hráči si rychle našli či hledají angažmá v jiných klubech? Na druhou stranu ovšem nelze bránit průchodu práva.
Extraliga tedy začne středeční předehrávkou Slavia Praha – Mountfield České Budějovice; začátek v 17.30 (aby diváci stihli ještě večerní fotbal s Irskem). Ve čtvrtek hostí Liberec v televizním utkání Ústí nad Labem. Zbylých pět zápasů se odehraje v pátek. Dlouhodobá část potrvá do 21. února. Předkolo play off, souboje mezi sedmým až desátým celkem, začíná o tři dny později. Čtvrtfinále play off pak 3. března, korunovace nového mistra proběhne nejpozději ve středu 16. dubna. Baráž posledního mužstva extraligy s vítězem první ligy se bude hrát na čtyři výhry koncem dubna.
Ve středu začíná i nový ročník první ligy, a to novým systémem po rozšíření na šestnáct týmů. Ve skupině Západ jsou: Mladá Boleslav, Hradec Králové, Havlíčkův Brod, Vrchlabí, Kadaň, Beroun, Chomutov a Most. Skupinu Východ tvoří: Kometa Brno, Olomouc, Prostějov, Jihlava, Sareza Ostrava, Šumperk, Třebíč a Havířov.
O víkendu startuje i druhá liga. V ní se neobjeví Stadion Teplice: kvůli nedostatku financí klub prodal licenci Litoměřicím, čímž zachrání mládež. Pro nedostatek financí opouští soutěž i Velká Bíteš. Nahradí ji Slezan Opava, klub slavné tradice, jehož prezident a zároveň trenér reprezentace Alois Hadamczik, jeden z nejbohatších mužů regiónu prozradil, že za licenci klub zaplatil sedm set tisíc korun. Hadamczik staví na mládeži a zřejmě má s klubem i extraligové plány.